Articole

Arabia Saudită a cumpărat 60.000 de tone de grâu din Ucraina

SAGO, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu ale Arabiei Saudite, a anunţat ieri, 27 aprilie, că a achiziţionat o cantitate de 60.000 de tone de grâu ucrainean de la firma saudită de investiţii SAIC, aceasta fiind prima achiziţie de la firma saudită specializată în investiţii în terenuri agricole peste hotare.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, încurajează de mult timp investitorii săi privaţi să investească în sectorul agricol de peste hotare pentru a asigura securitatea alimentară a ţării, însă până acum fără rezultate tangibile.

Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC) a vândut luni către SAGO o cantitate de 60.000 de tone de grâu din Ucraina la un preţ de 248 de dolari pe tonă. Anterior, SAGO estima că în acest an va cumpăra o cantitate de 335.000 de tone de grâu de la investitorii privaţi, scrie Agerpres.

”Cele 60.000 de tone de grâu au fost cumpărate de la SALIC”, a declarat pentru Reuters un oficial de la SAGO.

SALIC, o divizie a fondului suveran de investiţii al Arabiei Saudite, a fost înfiinţată în anul 2011 pentru a asigura necesităţile de alimente ale regatului prin investiţii în străinătate şi producţie de masă.

SAGO şi-a reluat apelul către investitorii privaţi să se înscrie la licitaţiile sale şi să furnizeze şi restul cantităţii de grâu pe care vrea să o cumpere în acest an.

”La prima licitaţie s-au înregistrat doar două companii: SALIC şi Al Rajhi International for Investment. Vrem să cumpărăm mai mult”, a subliniat entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu ale Arabiei Saudite.

La finele anului trecut, SAGO şi-a redus cerinţele referitoare la pagubele provocate de insecte boabelor de grâu, o măsură destinată să permită importul unor cantităţi mai mari de grâu din regiunea Mării Negre. În mod normal, Arabia saudită importă grâu din SUA, America de Sud, Australia şi Europa.

În ultimii ani statelor din zona Golfului Persic, care sunt dependente de importuri în proporţie de 80-90% pentru acoperirea necesităţilor alimentare, au alocat fonduri pentru a achiziţiona zeci de mii de hectare de teren agricol ieftin şi alte active agricole în străinătate, în ideea de a-şi creşte securitatea alimentară.

Источник: Agrointel.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!