Articole

Bursă cereale – Prețurile sunt peste media ultimilor ani și vor rămâne în continuare ridicate

Prețul grâului azi 2021 – la traderi și în Portul Constanța, continuă să fie peste media ultimilor ani. Cotațiile pentru noua recoltă sunt și ele la un nivel ridicat.

Prețul grâului este sub presiune în această perioadă marcată de ploi abundente în mai multe județe ale României. Conform portalului Agricensus.com, ultima zi de tranzacții din această săptămână – joi, 17 iunie, a oferit grâul românesc pentru panificație 12,5% la un preț FOB (Free-On-Board) Constanța la 255 de dolari/t, cotație ce echivalează cu circa 215 euro/t. Livrarea cantităților la acest nivel de preț este pentru august-septembrie.

Prețul grâului înainte de recoltare

Pe piața de cereale din România, cele mai recente date oficiale indică o menținere pentru prețul grâului de panificație. Bursa Româna de Mărfuri a realizat o centralizare a prețurile de pe piața de cereale din România în Săptămâna 10-16 iunie. Prețurile la contractele pentru grâul livrat în vest au fost de 1.016 lei/tonă, iar în sud de 1.008 lei/tonă. Cel mai ieftin grâu s-a vândut în est, la un preț de 941 de lei pe tonă.

Grâul FOB Constanța a fost de 1.056 lei pe tonă în săptămâna 10-16 iunie.

Bursa de cereale. Cotații traderi

Cotațiile bursiere nu reprezintă niciodată prețurile finale pe care traderii le oferă fermierilor în contractele directe. Iată câteva prețuri pentru grâu panificaţie, grâu furaj şi orz furaj pe parcursul zilei de 17 iunie, cu menţiunea că aceste preţuri de referinţă sunt negociabile în funcţie de cantitate, de tendinţa şi cererea din piaţa de trading cereale. De la o oră la alta, preţurile la cereale pot fluctua, mai ales în funcţie de bursele internaţionale – MATIF/Euronext Paris și CBOT/Bursa de Mărfuri de la Chicago.

Prețurile vor rămâne ridicate

Prețurile pentru cerealele 2021 vor rămâne ridicate. Prețul mediu de achiziție al grâului în 2021 va fi cu 13-16% mai mare decât în urmă cu un an, arată prognozele prezentate de analiștii Bank PKO BP în ultimul raport Agro Nawigator. Factorii care vor ține sus prețurile sunt creșterea în continuare a cererii de cereale în China, precum și condițiile agrometeorologice în rândul celor mai mari exportatori de cereale din lume. Astfel, stocurile scăzute vor menține prețurile cerealelor la un nivel record, iar cererea globală în creștere, inclusiv cererea ridicată din China, indică faptul că echilibrul boabelor de grâu și porumb este încă strâns.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agrointel.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!