Articole

Carolina Linte: Producătorii bat alarma - produsele lactate autohtone riscă să fie înlocuite cu cele de import

Producătorii de produse lactate trec printr-o perioadă dificilă. Asta pentru că în ultimul an, numărul de vite în țara noastră este în continuă scădere. Iar materia primă se colectează în proporție de 20 la sută de la fermele din Moldova și alte 80 la sută de la gospodăriile din țara noastră, în special micșorarea numărului de animale se observă la gospodării, susține Președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte.

“Numărul de animale este în scădere drastică, în raport cu anul precedent numărul animalelor a scăzut cu peste nouă la sută. Acest deficit este creat de faptul că animalele sunt întreținute în gospodăriile populației. Populația îmbătrânește și nu-și mai dorește să întrețină animalele pe lângă casă”, afirmă Carolina Linte.

Un alt factor care, afectează producția laptelui este desigur sezonul rece al anului. Pentru că iarna, în gospodării animalele nu sunt hrănite corespunzător, nu au iarba verde de care este atâta nevoie pentru un lapte calitativ și cantitativ. Puțin mai îmbucurătoare este situația la fermele din țară în perioada rece a anului, dar acest lucru nu este suficient, spun specialiștii în domeniu.

“La ferme avem furaj conservat, masă verde, iar substanța nutritivă se păstrează în produsul dat, acasă, noi avem cu totul alte condiții de întreținere a animalelor. Noi avem un deficit de materie primă în perioada de iarnă și calitatea laptelui scade din punct de vedere microbiologic care, este colectat din punctele de colectare sau de la gospodăriile țărănești”, spune Carolina Linte.

Specialista mai adaugă că este nevoie de investițiile statului în acest domeniu, pentru că oamenii nu au posibilități, nici creditați aproape că nu reușesc să fie, pentru că băncile s-ar feri să ofere credite fermierilor. Și colac peste pupăză, Moldova se mai confruntă și cu o secetă dezastruoasă care, la fel își pune amprenta.

“Am fost afectați de secetă. Seceta s-a început încă în octombrie 2019 și sectorul zootehnic s-a adresat și către Ministerul Agriculturii. Oamenii au tendindința să abatorizeze animalele pentru că nu au cu ce le hrăni. În anul 2019 au fost foarte multe animale abatorizate, numărul de animale a scăzut cu aproape 30 la sută”, bate alarma președinta asociației producătorilor și procesatorilor de lapte.

Prețurile pentru materia primă sunt aceleași, exact la fel ca și pe piața europeană, ne spune Carolina Linte.

“Prețul este în jur de șapte lei pentru laptele de la ferme, fiindcă cantitățile sunt mai mari și calitatea este mai bună, dar prețul se stabilește în raport cu conținutul de grăsime, care, în mare parte este 3,5lei. Dacă procentul de grăsime este mai înalt, atunci prețul poate să ajungă și la 7,20, 7,50. Pentru laptele de la gospodării prețul este de 4,75 sau 5 lei”, susține Carolina Linte.

Nici prețurile la produsele finite nu au fost majorate, asta pentru că produsele au un termen de valabilitate foarte mic, iar ele trebuie vândute rapid. În aceste condiții, Carolina Linte a specificat că este nevoie urgent de implicarea autorităților, fermierii au nevoie de investiții și suport financiar,în caz contrar producătorii spun că vor fi nevoiți să substituie produsele locale de pe rafturile magazinelor cu produse de import.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!