Articole

Ce înseamnă Ucraina pe piața agricolă mondială?

Agricultura din Ucraina - AgroExpert.md

Ucraina este o țară în care sectorul agricol câștigă importanță. Rolul semnificativ al Ucrainei în lume ca exportator de cereale și alte produse agricole este de necontestat. După izbucnirea războiului nu sunt de așteptat blocaje pentru industria agricolă și alimentară europeană.

O privire asupra performanței agricole a Ucrainei în ultimii ani ar trebui să ajute la clarificarea evenimentelor din această perspectivă.

Anul trecut Ucraina s-a situat pe locul patru pe lista celor mai importanți exportatori de grâu din lume, cu un volum de export de 33,5 milioane de tone. Cantitatea totală de porumb produsă în Ucraina a fost de 42 de milioane de tone.

Ucraina este cel mai important producător mondial de floarea-soarelui (17,5 milioane de tone în 2021) și ulei de floarea soarelui (7 milioane de tone în 2021). Potrivit USDA, țara a fost cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui anul trecut, cu o cotă de piață mondială de aproape 61 la sută.

Cele 6 milioane de tone de orz exportate în 2021 au făcut ca Ucraina să fie al treilea cel mai mare furnizor din lume pe această piață.

La secară, 40 la sută din comerțul global este realizat de către Ucraina, ceea ce a pus-o pe primul loc – ca și în cazul uleiului de floarea soarelui.

Nici producția de rapiță din Ucraina nu trebuie subestimată: aceasta a reprezentat 20% din comerțul mondial, ceea ce înseamnă un volum de 2,7 milioane de tone în 2021.

Țara s-a clasat pe locurile 9 și 10 pe lista USDA a exportatorilor de unt, brânză și lapte praf integral.

Cifre de la UN Comtrade

Cifrele de la UN Comtrade arată că Ucraina importă mai multe mărfuri decât exportă. În 2020, importurile au atins o valoare de 53,7 miliarde de dolari SUA. Baza de date UN Comtrade a estimat exporturile la 49,2 miliarde de dolari SUA.

China este cel mai important partener comercial al Ucrainei atât pentru exporturi, cât și pentru importuri – aproximativ 15% din comerț este cu China. Potrivit ON Comtrade, Polonia, Rusia, Turcia și Germania au urmat la o oarecare distanță ca cei mai importanți parteneri comerciali în ceea ce privește exporturile în 2020.

Principalele exporturi au fost cereale, fier, oțel, grăsimi, uleiuri, minereuri, zgură și cenușă. S-au importat, printre altele, combustibili minerali, uleiuri minerale, mașini, piese auto și produse electronice.

Faptul că agricultura joacă un rol deosebit în țara cu aproximativ 44 de milioane de locuitori este evidentiat în mod deosebit de o viziune pe termen lung din ultimii ani. Potrivit datelor FAO, dezvoltarea producției agricole în Ucraina este în creștere începând cu cel puțin 2000, cu câteva evoluții negative. Producția de produse agricole a crescut cu 77 la sută în 2019, raportat la 2000.

Utilizarea suprafeței ucrainene subliniază, de asemenea, importanța agriculturii în țară: conform FAO, aproximativ 71,3% din suprafața țării este disponibilă pentru agricultură. Aceasta corespunde unei suprafețe de aproximativ 43 de milioane de hectare.

Efectele directe asupra piețelor agricole europene sunt puțin probabile

Rusia și Ucraina sunt exportatori mondiali importanți pe piața grâului. În timp ce UE poate reveni la un nivel ridicat de autosuficiență, țările din afara Europei pot simți mai mult criza. În special țările din Africa de Nord, Turcia și țările asiatice sunt principalii importatori de grâu rusesc și ucrainean.

Cu toate acestea, lanțurile de export rupte ar putea duce la incertitudini, creșteri de preț și o volatilitate crescută a prețurilor pe piețele internaționale. În ansamblu, industria alimentară este afectată și de creșterile prețurilor la îngrășăminte și energie. Prin urmare, nu exclusă o nouă creștere a prețului alimentelor și o creștere a ratei inflației.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!