Articole

Coaja de alune, transformată în mobilă de americani

Omul de știință de la Universitatea de Stat din Washington, Vikram Yadama, a găsit o nouă modalitate de a recicla cojile de nuci pentru a obține panouri durabile pentru dulapuri, mese și alte piese de mobilier.

La Centrul de Inginerie a Materialelor Compozite WSU, Yadama și o echipă de cercetători transformă deșeurile agricole, cum ar fi scoici, fibre și miriște, în panouri arhitecturale și decorative armate cu rășină. Un producător de panouri din fibre presate, care testează și cojile de alune, a devenit deja interesat de tehnologie, transmite AgroXXI.

„Când faceți panouri pentru mese sau dulapuri, mai multe aspecte sunt foarte importante. Panourile trebuie să fie suficient de rezistente pentru a rezista la sarcina unei anumite deschideri. Au nevoie să țină șuruburi sau elemente de fixare, să aibă o flexibilitate minimă în timp din cauza greutății și sunt, desigur, frumoase” spune Yadama.

Coaja de alune este ecologică și oferă o combinație promițătoare de rezistență, performanță și frumusețe, conferind panourilor prototip o culoare maro roșiatică nobilă.

„Carcasa conține mult carbon. Când le opriți din descompunere, întârzieți eliberarea carbonului. Dacă putem preveni ca materialul să ajungă la groapa de gunoi și, în același timp, continuăm să creștem mai mulți copaci, acest ciclu ne va ajuta pe termen lung” explică Yadama.

Echipa lucrează acum la maximizarea cantității de ingredient natural din panou, minimizând în același timp cantitatea de rășină și, în cele din urmă, va folosi o rășină neutră din carbon, transmite bani.md.

Dornic să finalizeze proiectul în această iarnă, Yadama dezvoltă atât un produs, cât și un prototip hardware care poate fi scalat la scară comercială. Dacă au succes, clienții vor putea în curând să cumpere o masă sau un scaun din coji de nucă.

„A fost o experiență uimitoare lucrul cu partenerii noștri pentru a crea noi panouri de coajă de alun. Clienții de arhitectură și design sunt încântați de prototipurile pe care le-am arătat și ne așteptăm ca acest nou tip de material să aibă un succes uriaș odată ce este gata de producție”, conchide el.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!