Secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama. În cadrul discuției, oficialii au făcut schimb de opinii pe marginea agendei relațiilor bilaterale, în particular au fost abordate subiecte ce țin de evoluția relațiilor comercial-economice dintre cele două state și cadrul de asistentă pentru dezvoltare.
Lilia Palii a menționat că, Japonia este un partener strategic al Republicii Moldova, apreciind suportul de durată în implementarea agendei de reforme economice. În context, a fost evidențiat cadrul de cooperare tehnică pe domeniul susținerii sectorului ÎMM și agricultură, precum și de consolidare a capacităților instituționale a funcționarilor publici. De asemenea, a fost reiterată importanța desfășurării activității investitorilor niponi în RM precum ”Sumitomo Electric Bordnetze”, ”Fujikura”, ”Metal Products”, etc.
Secretarul general a precizat că, în pofida provocărilor generate de criza pandemică este îmbucurător faptul că s-a atestat o dinamică pozitivă a comerțului exterior între cele două țări și speră că această tendință va fi continuată. În anul 2020, volumul comerțului exterior al RM cu Japonia a înregistrat suma de circa 58,66 mil. USD, având o creștere de +9,5% în comparație cu 2019. Iar volumul exporturilor, pentru aceeași perioadă a crescut cu 18,27 %.
Oficialii au pus în discuție oportunitățile de extindere a activităților investiționale și comerciale, evocând disponibilitatea de a consolida în acest sens cadrul de dialog și parteneriat. Astfel, secretarul general a lansat o invitație investitorilor niponi să beneficieze de oportunitățile create în Republica Moldova și să investească inclusiv în cadrul noilor instrumente create, precum Platformele Industriale Multifuncționale.
La rândul său, Excelența Sa, Yoshihiro Katayama, a menționat că mizează pe o colaborare la fel de dinamică în continuare cu țara noastră, nemijlocit cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. În context, au fost evidențiate un șir de inițiative lansate în acest sens prin intermediul Organizației de Comerț Extern a Japoniei (Japan External Trade Organization – JETRO Bucharest), prin organizarea reuniunilor în format online destinate promovării exporturilor și identificării noilor oportunități investiționale, fiind desfășurate deja două evenimente: „Oportunități de cooperare Japonia – Moldova” (21 mai 2020) și „Avantajele competiționale regionale ale Moldovei în sectorul IT și externalizarea proceselor de afaceri (25 noiembrie 2020)”. A treia sesiune într-un astfel de format este preconizată pentru luna mai, 2021.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!