Comisia UE nu este mulțumită de punerea în aplicare a directivei UE privind nitrații, veche de 30 de ani.
Comisia UE planifică măsuri suplimentare pentru reducerea poluării cu nitrați în apele subterane și de suprafață, scrie Agrimanet.ro cu referire la Agrarheute.
Autoritatea de la Bruxelles este nemulțumită de progresele înregistrate în protejarea apei împotriva nitraților și fosfatului. De aceea, dorește să ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că directiva UE privind nitrații este aplicată în statele membre.
Printre altele, Comisia anunță un „Plan de acțiune pentru gestionarea integrată a nutrienților” pentru anul viitor. Planul de acțiune vizează „abordarea poluării cu nutrienți la sursă”, iar aceasta este în primul rând agricultură pentru Comisie.
Astfel, la mijlocul anului viitor, reglementarea UE privind îngrășămintele va fi extinsă de la îngrășăminte minerale la îngrășăminte organice și organico-minerale.
Comisia critică calitatea slabă a apei
În ultimul său raport privind nitrații, Comisia constată că pierderile de nutrienți din agricultură au fost reduse în ultimii 30 de ani.
Cu toate acestea, îmbunătățirea calității apelor subterane a progresat foarte lent. Unele state membre au înregistrat „o calitate slabă a apei pe teritoriul lor și o problemă sistemică în abordarea pierderii de nutrienți din agricultură”.
Comisia UE consideră că aceste state membre trebuie să ia urgent măsuri suplimentare pentru a atinge obiectivele Directivei privind nitrații.
13 state membre nu raportează date privind concentrația de nitrați din apă
După cum se poate vedea din raportul privind nitrații, zece proceduri de încălcare a dreptului comunitar erau în curs împotriva statelor membre UE în perioada de raportare 2016-2019 din cauza implementării deficitare a directivei.
Raportul nitraților arată, de asemenea, că există lacune mari în baza de date. 13 state membre nu au furnizat nicio informație cu privire la concentrația de azot în apă din surse agricole, a declarat Comisia. Comisia are date de la numai 14 state membre. Ulterior, ponderea inputurilor de azot atribuite agriculturii a scăzut în șase state membre, în timp ce a crescut în opt țări.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News latter!