Articole

Condiţiile climaterice din acest an taie simţitor şi din volumul exportului de fructe şi legume

Condiţiile climaterice din acest an taie simţitor şi din volumul exportului de fructe şi legume. Fermierii din nordul Republicii Moldova spun că nu pot acoperi cotele necesare pentru export pentru că fructele nu corespund standarelor de calitate. Ei speră ca recolta din toamnă să fie mai bună pentru a putea acoperi cel puţin o parte din cheltuieli.

Familia Ţurcan din satul Hristici, Soroca a cultivat 12 soiuri de mere pe o suprafaţă de 75 de hectare. De regulă, fructele culese din livezile lor ajung în pieţele din Polonia, Belarus, Federaţia Rusă şi România. În acest an însă, recolta a fost grav afectată de condiţiile meteo nefaste. Prin urmare, puţine mere vor ajunge la export.

„Anul acesta e dificil la toți. Dacă a fost seceta la început, apoi ploi care au favorizat dăunătorii. Ne chinuim”, a spus Veronica Ţurcan, producător agricol, Soroca.

Deocamdată, familia Ţurcan a reuşit să exporte 40 de tone de mere în Federaţia Rusă. Pentru Uniunea Europeană, marfa este prea puţină şi nu întruneşte toate condiţiile de calitate.  

„Pentru Europa, cred că nu ajungem. Avem puțină producție, e afectată de la ploi. Nu e calitatea necesară”, a spus Veronica Ţurcan.

Valeriu Spoială, şef-adjunct ANSA, Soroca spune că la moment exportul abia a inceput.

,,Sunt trei agenți care au început exportul: două mașini cu caise, una cu cireșe și două cu măr.”

Producţia agricolă din Soroca ajunge şi pe piaţa consumatorilor din statele membre ale Uniunii Europene, Arabia Saudită, dar şi Federaţia Rusă.

Источник: tvrmoldova.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!