Articole

COVID-19: Riscurile fermierilor europeni

Cea mai importantă organizație europeană a fermierilor, COPA-COGECA, a prezentat, săptămâna trecută, cu ocazia Consiliului miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, un raport cu privire la situația actuală a agriculturii europene. Raportul prezintă, în contextul crizei coronavirusului, cele mai importante probleme ale fermierilor, de la producătorii de culturi vegetale, la crescătorii de animale.

Fermierii, agricultorii care fac parte din cooperative sau proprietarii de păduri se află în fața unor situații dificile provocate de evoluția pandemiei care afectează practic întregul spațiu al Uniunii Europene, se arată în raportul organizației COPA-COGECA.

Sectoarele agricole cele mai lovite de criză

Raportul analizează fiecare sector agricol menționând de la început că domeniul cel mai afectat este domeniul floricol, care a scăzut, în materie de vânzări, față de media ultimei perioade, cu 60%-70%.

La fel, și sectorul de producere a cărnii se confruntă cu o scădere importantă a consumului din cauza închiderii restaurantelor și a unităților de alimentație.

Piața produselor lactate a rămas destul de calmă, dar raportul COPA-COGECA arată că apar semne de perturbare a activității, din cauza procesatorilor care au pierdut o parte din clienți, fiind nevoiți să găsească noi piețe alternative, ceea ce se poate dovedi un proces destul de complicat.

Industriile producătoare de vin și de ulei de măsline sunt într-o situație paradoxală. Încetinirea exporturilor și estimările privind lipsa forței de muncă, în acest an, fac ca prognozele să indice producții de struguri și de măsline mai mari decât cererea piețelor. Pentru sectorul vinului, acest lucru poate implica o scădere semnificativă a prețului și/sau o reducere a achizițiilor de struguri, avertizează raportul. De asemenea, este deașteptat că prețul strugurilor pentru producerea vinului ar putea să scadă sau să existe o presiune asupra reducerii cantităților comercializate.

Producătorii de cereale, posibili câștigători ai crizei

În același timp, industria de panificație se află, în această perioadă, în fața unei cereri crescute pentru o serie de produse, precum făină, pâine și paste făinoase, fapt care a făcut ca industria de procesare să aibă nevoie de mai multă materie primă cu care să se aprovizioneze într-o perioadă scurtă de timp.

În sectorul de legume-fructe, cererea a crescut la începutul apariției pandemiei, dar, apoi, din cauza închiderii în toată Europa a sectorului HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele), nivelul cererii a înregistrat o scădere vizibilă. Cu toate acestea, Comisia Europeană dă asigurări producătorilor din aceste domenii că piața legumelor și fructelor va rămâne la un nivel bun.

Raportul arată că fermierii și procesatorii vor avea nevoie, în următoarea perioadă, de finanțări mai mari pentru a putea să reziste în fața provocărilor aduse de criza coronavirusului.

Fermierii propun o flexibilizare a politicii agricole comune

De asemenea, raportul COPA-COGECA arată că este nevoie de o flexibilizare a procedurilor politicii agricole comune, în sensul simplificării acestora, dar este esențial să nu se întârzie plățile realizate către fermieri. Este posibil ca agricultorii să se confrunte cu importante reduceri ale fluxului de numerar.

În acest context, principala organizație europeană a fermierilor își exprimă părerea că tranziția la noua politică agricolă comună are nevoie de mai mult de un an, respectiv de o perioadă de până la doi ani.

În ceea ce privește forța de muncă, raportul arată că agricultura europeană este dependentă de lucrătorii sezonieri, care sunt prezenți în toate activitățile agricole importante, plantare, îngrijirea culturilor și recoltare. Restricțiile impuse de statele membre privind circulația lucrătorilor au deja un impact semnificativ asupra agriculturii europene. Acest lucru se va transmite asupra rezultatelor agricole la nivel european.

Источник: fermierinromania.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!