Articole

Creșterea gâștelor: idee de afacere profitabilă

Gâsca este una dintre păsările cele mai nepretențioase și ușor de crescut. Singura perioadă care necesită o atenție sporită este cea de creștere a bobocilor. Firește că și în această activitate sunt perioade de vârf și de stagnare, dar în esență înființarea unei ferme de gâște este o alegere cu riscuri minime și cu obținerea unor produse prețioase precum carne, ficat gras, ouă, puf și grăsime.

De la o gâsca de rasă Albă Italiană se poate obține 35-40 de boboci anual sau 245-280 kg de carne, cu un conținut ridicat de grăsime (pînă la 30% și chiar mai mult). Avantajul major al creșterii gâstelor este determinat de faptul că de la vârsta de o lună, gâștele se trimit la pașune, apoi pe miriști.

O gâsca consuma zilnic peste 2 kg de iarbă. Condițiile care favorizează organizarea unei ferme pentru creșterea gâștelor sunt existența în apropiere a unor rezerve naturale de apă și a locurilor pentru pășunat.

Principalele motive pentru care merită să se investească într-o fermă de gâște

De la gâște se pot obține o serie de produse de înaltă calitate:

  • carnea și ficatul de gâscă au calități nutriționale excepționale. Ele pot fi comercializate atât în formă proaspătă sau preparate culinar, afumături, mezeluri sau diverse conserve.
  • grăsimea de gâscă pentru compoziția sa chimică deosebită este frecvent folosită în arta culinară, precum și în industria farmaceutică.
  • ouăle incubabile fiind unul din principalele scopuri a întreținerii gâștelor adulte, la incubarea cărora se obțin boboci de o zi.
  • puful de gâscă este ușor și are numeroase calități înalte de termoizolare și este folosit în industria ușoară. În gospodării, puful de gâscă se folosește pentru confecționarea pernelor, plapumelor etc.

O asemenea afacere poate fi administrată și deservită de către membrii unei familii, prin urmare nu necesită neapărat, cel puțin în prima fază- angajați. De asemenea, nutrețurile sunt în general ieftine și se pot realiza în cadrul gospodăriei.

Investiția necesară în ferma de gâște

O fermă de gâște crescute cu scopul comercializării de carne și ouă poate fi construită dintr-un lot de circa 500 de păsări. Orice afacere necesită pentru început o invesiție inițială, care poate fi materializată în forma de bani sau fizic. Pentru crearea unei astfel de ferme ar fi necesare următoarele:

  1. Incăpere pentru întreținerea gâștelor (cotețe)
    În cele mai dese cazuri în gospodariile țărănești există spații ce pot fi utilizate la începutul lansării afacerii. Cotețele pentru gâște de obicei se amplasează în apropierea bazinelor de apă și pășuni. Pentru argumentarea afacerii a fost luată în calcul o suprafață de 0,5 hectare.
  2. Incubator
    Pentru incubarea ouălelor va fi necesar procurarea unui incubator. Luând în considerare volumul afacerii, se poate începe cu un incubator de capacitate medie.
  3. Generator
    În perioada de incubare există riscul deconectării energiei electrice, de aceea se recomandă un generator în gospodărie.
  4. Instalație de măcinare a cerealelor
    Este necesară pentru pregătirea și obținerea nutrețurilor în condiții casnice mai economice.

Alte materiale auxiliare precum adăpătoare, cuibare etc., dar trebuie luată în calcul și  achiziționarea ouălor de rasă cu potențial biologic.

Rase de gâște pentru fermă

Cele mai răspândite rase de gâște sunt: Albă Italiană, Chinezească, Cubaneză și Lands. De la rasa albă italiană în primul an de exploatare se poate obține până la 25-28 de boboci de o zi, care la 9 săptămâni au o greutate corporală de 5-6 kg.

Gâstele de rasă Cubaneză sunt ușoare, dar au o productivitate de ouă mai înaltă, însă bobocii cresc mai încet. Greutatea corporală la 10-12 săptămâni constituie 3-4 kg.

Incubarea ouălelor

Procesul de incubare la gâște durează 30-34 de zile. Dacă se inițiază o afacere mai largă (500 de capete) este nevoie de incubator.

Creșterea bobocilor

Pentru ca o fermă de gâște să fie profitabilă, trebuie selectați boboci sănătoși. La vârsta de 20-30 de zile bobocii se transferă din locurile încălzite în șoproane cu densitatea de 8-10 capete la 1 metru pătrat de suprafață.

Bobocii sunt eliberați în solarii chiar din primele zile de viață. Pentru carne, bobocii se cresc până la vârsta de 80-90 zile, când ating o greutate corporală până la 4,5-5,5 kg. O importanță mare la creșterea bobocilor o are asigurarea permanentă cu apă.

Maturizarea și productivitatea gâștelor

Capacitatea de ouăt a gâștelor începe la sfârșitul primului an și sporește cu vârsta, timp de 4-5 ani. Ouatul gâștelor începe la sfârșitul lunii februarie. În timpul ouatului se recomandă o intensificare a hrănirii, mărindu-se cantitățile de nutrețuri bogate în proteine, vitamine și minerale.

Sezonul de ouat este scurt și se întinde pe o perioadă de 17-20 săptămâni până în luna iunie. Productivitatea medie a unei gâște este de 40-60 de ouă anual.

Hrănirea gâștelor

O fermă de gâște are succes dacă se acordă o importanță substanțială hrănirii păsărilor. Gâștele folosesc în cantități mari furaje verzi și dacă gâștele au acces liber la pășune, atunci e de ajuns un adaos de minim 80-100 de grame/cap de concentrate pe zi.

În perioada rece a anului sunt binevenite amestecuri din grăunțoase, făina de fân de lucernă, șroturi de floarea soarelui și soia. Nutrețurile se distribuie de trei ori pe zi.

Analiza veniturilor si cheltuielilor la o fermă de gâște

Venitul realizat de la creșterea gâștelor constă din comercializarea ouălelor, cărnii și pufului. Pentru calculul venitului încasat de la vânzarea ouălelor de gâscă s-a folosit productivitatea medie anuală de 50 de ouă (circa 12.000 de ouă anual de la 250 de gâște).

Pentru calculul venitului încasat de la comercializarea carnii de gâsca s-a folosit greutatea medie de 8 kg și reiese că la sacrificare vor merge doar 200 gâscani, iar 250 de gâște și 50 de gâscani vor fi păstrați pentru lărgirea lotului de reproducție.

De la jumulirea unei gâște se primesc 300 grame de puf, deci de la un lot de 500 capete se va produce 15 kg de puf. Folosirea abundentă a nutrețurilor verzi în alimentația gâștelor, sporește rentabilitatea acestei afaceri față de creșterea altor păsări domestice.

 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!