Articole

Cu suportul programului IFAD un grup de antreprenori mici au acces la rețeaua de aprovizionare cu apă potabilă

În satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, au fost construiți 4,6 km de rețea de apeduct cu scopul de a susține și a dezvolta activitățile de antreprenoriat în domeniul agroalimentar ale agenților economici din localitate. Rețeaua de aprovizionare cu apă potabilă a fost construită cu suportul unui grant oferit de Programul Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI), iar recepția la terminarea lucrărilor de construcție a avut loc astăzi.

La eveniment au participat: ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, agenții economici implicați în proiectul de investiție, reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementare Programelor IFAD și autoritățile publice locale. 

”Este un proiect cu caracter socio-economic, ce are drept obiectiv îmbunătățirea accesului la servicii și utilități publice de calitate și îmbunătățirea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare. Construcția rețelei de aprovizionare cu apă potabilă va permite agenților economici conectați să își desfășoare și dezvolte activitățile de antreprenoriat în domeniul agroalimentar, precum și va favoriza crearea unui sector de agro-business competitiv în localitate, iar regiunea va deveni mai atractiv pentru noi investiții”, a menționat în cadrul discuțiilor cu cei prezenți, ministrul Ion Perju.

În context, directorul UCIP IFAD, Victor Roșca a precizat că succesul implementării proiectului îl constituie experiența și dorința locuitorii să își dezvolte localitatea.

„Costul total al lucrărilor a constituit circa 2,62 mln de lei. Agenții economici din localitate au avut un aport de 15 % din suma investiției. Criteriul de succes al implementării proiectului îl constituie experiența și dorința locuitorilor să își dezvolte localitatea, primordial prin obținerea efectelor economice, dar impactul economic al acestui proiect investițional este accentuat și de avantajele sociale, ceea ce constituie un beneficiu semnificativ pentru satul Cotiujenii Mari. Au fost bine definite obiectivele comune privind dezvoltarea parteneriatului local întru facilitarea dezvoltării socio-economice și durabile a comunității”.

În rezultatul realizării proiectului investițional pe lângă membrii grupului client vor beneficia indirect și circa 3300 de locuitori ai satului, care vor avea un proiect de reper pentru extinderea rețelei de aprovizionare cu apă potabilă.

„Am făcut toate lucrările necesare pentru a permite conectarea și a cetățenilor. Astfel, avem conectate la apeduct circa 100 de gospodării, brutăria din localitate, un antreprenor ce deține o mini-fermă de vaci, în total cinci agenți economici, cu siguranță vom extinde proiectul. Lucrările de construcție au început în luna noiembrie a anului trecut, menționăm că lucrările de construcție a rețelei de aprovizionare cu apă potabilă nu au fost întrerupte nici pe perioada stării de urgență, datorită echipei implicate în procesul de lucru, ceea ce a făcut posibil darea în exploatare a construcției în termenii stabiliți”, a subliniat primarul satului Cotiujenii Mari, Nicolae Dorogan.

Proiectul se încadrează în Strategia de Dezvoltare Regională Centru 2016-2020 și marchează o nouă etapă în viața economică și socială a  unei localități rurale.

Источник: madrm.gov.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!