Toamna secetoasă, iarna caldă și fără zăpadă, înghețurile de primăvară și pe alocuri grindina, au afectat o mare parte din terenurile agricole, au deteriorat culturile și au compromis roada. Pentru a beneficia de compensații pentru daunele cauzate de fenomenele naturale periculoase, agricultorii trebuie în primul rând să anunțe Inspectoratul General pentru Situații Excepționale despre faptul că un fenomen natural periculos i-a compromis roada sau terenul, iar ulterior să prezinte un set de acte autorităților, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.
În cazul în care o persoană sau un agent economic depistează că, spre exemplu, terenul a fost afectat de un fenomen natural periculos, acesta trebuie să contacteze subdiviziunea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI din regiunea în care locuiește.
Din răspunsul oferit de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) pentru ZdG, se constată că specialiștii Inspectoratului, împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Agricultură a Consiliului raional, urmează să iasă la fața locului, să evalueze daunele și să consemneze rezultatele în Actul de constatare a prejudiciului. De asemenea, urmează să se întrunească Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a localității, care va examina daunele produse și posibilitatea compensării pagubelor, analizând resursele existente în bugetul localității.
În cazul în care primăria nu dispune de mijloace financiare pentru acordarea despăgubirilor, reprezentanții ei se adresează la autoritatea publică centrală, adică la consiliile raionale pentru a solicita ajutor în despăgubirea celor afectați. La cerere trebuie să se anexeze Procesul verbal al ședinței CSE și actul de constatare a prejudiciului. Administrația publică poate solicita și alte acte relevante cauzei.
Dacă nici la nivel de raion nu există mijloace financiare, atunci instituția se adresează Guvernului și solicită suport.