Articole

Diana Crudu: «Anul 2020 - un an agricol catastrofal»

În cadrul conferinței de presă ”Taxarea inversă în agricultură” desfășurată ieri în Parlament, reprezentant a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM), Diana Crudu, a exprimat poziția Asociației cu privire la situația actuală a agriculturii și solicitările pentru îmbunătățirea unor aspecte ale acestui sector.

,,Mă aflu aici ca reprezentant a Federație Naționale a Fermierilor din Moldova, Asociație cu peste 4 000 de producători membri. Domnilor guvernanți, până ajunge industria producătoare de elicoptere de la Criuleni ramura de bază a economiei naționale, agricultura rămâne sectorul care generează cele mai multe venituri la bugetul național și bugetele locale. Tot agricultura rămâne sectorul care generează cele mai multe locuri de muncă la nivel național. Peste 29% din populația activă fiind angajată nemijlocit în sectorul agricol”, a spus Diana Crudu.

Producătoarea susține că anul 2020 este un an agricol catastrofal, veniturile ratate a acestei industrii a depășit un miliard de lei.

,,În lunile septembrie – octombrie aproximativ 300 de mii de moldoveni sunt antrenați în procesul de cules, transport, depozitare, sortare a produselor agricole. Multe familii care muncesc ca zilieri în această perioadă reușesc să supravețuiască peste iarnă datorită acestor venituri modeste. Anul 2020 - un an agricol catastrofal. Dincolo de prăbușirea exportului de vinuri, veniturile ratate a acestei industrii a depășit un miliard de lei. Seceta din această primăvară a adus agricultura Republicii Moldova în pragul unui colaps”, afirmă Diana Crudu.

Totodată, reprezentanta FNFM a menționat că prețul pentru un kilogram de grâu va crește în continuare. Fapt care va genera creșterea prețului pentru produse alimentare, de panificație și cele de proveniență animalieră.

,,Astăzi prețul pentru un kilogram de grâu depășește 3,20 lei, iar creșterea de preț nu se va opri aici. Acest lucru v-a duce inevitabil la creșterea prețului la produsele alimentare, și nu doar a produselor de panificație, dar și a celor de proviniență animalieră pentru că vaca, capra, oaia și găina, chiar și porcul crește cu cereale. Există sute de agricultori care nici nu au mai băgat combina la recoltare pentru că au avut suprafețe pe care s-au făcut câte 300-400 de kg de grâu per hectar. La fel de prost stăm și la capitolul porumb și floarea soarelui.”

Astfel, FNFM vine cu solicitarea identificării unui mecanism de compensare a cheltuielilor pentru procurarea semințelor pentru însămânțarea terenurilor agricole în toamna anului 2020, primăvara anului 2021.

Un alt subiect menționat în discursul Dianei Crudu reprezintă achiziția produselor agroalimentare de către stat pentru școli, grădinițe, spitale și alte instituții.

,,Analizând structura achizițiilor am descoperit că șefii direcțiilor de învățămînt preferă să procure banane cu 20,22 lei, portocale cu 18,08 lei în detrimentul merelor autohtone cu 5-6 lei, a prunelor cu 4-5 lei sau perelor cu maximum 10 lei. În pofida faptului că ofertanții și câștigătorii de licitații au fost vizați în diverse anchete jurnalistice și penale, tot ei rămân clienții fideli a banilor publici. Concursurile se fac cu un grad de transparență redusă și în timp ce agricultorii noștri se chinuie să își vândă fructele cu câțiva lei, cei din direcțiile de învățămînt rup achizițiile sub valori de 10 mii de lei, evitând procedura publicării licitației. Astfel avem pe mesele copiilor pere olandeze, achiziționate din bani publici cu 36 de lei per kilogram.”

În acest context, FNFM vine cu solicitarea că atât timp cât în lunile septembrie – aprilie în depozitele din țară sunt fructe de proviniență autohtonă mult mai ieftine, prioritate să fie acordată fructelor și legumelor autohtone.

,,Este vorba de achiziții zeci de milioane de lei. În primul rând am face economii la bugetul de stat, în al doilea rând am ajuta enorm producătorii agricoli și nu în ultimul rând am putea oferi din contul unui preț mai redus o cantitate mai mare de fructe copiilor noștri. În timp ce producătorii autohtoni depun eforturi incredibile pentru diversificarea și accesarea piețelor externe, statul Republicii Moldova, prin funcționarii ei publici, preferă să facă afaceri cu importatorii de fructe din Ecuador și Turcia, de parcă salvarea economiilor străine ar fi prioritatea lor și nu grija pentru agricultorul din Republica Moldova. Anul 2020 este anul supravețuirii. Acum, mai mult ca niciodată, ar trebui să fim de aceeași parte a baricadei atât în lupta cu COVID-19, cât și în conjugarea eforturilor pentru salvarea agriculturii moldovenești”, a conchis Diana Crudu.

Federatia Nationala a Fermierilor din Moldova este o organizaȚie de fermieri la nivel naȚional, neguvernamentală, apolitică și nonprofit, componentă a societății civile. FNFM ca o organizație neguvernamentală a fermierilor este orientată spre dezvoltarea durabilă a spațiului rural și spre creșterea veniturilor populației rurale. Această misiune se realizeaza prin transfer de cunoștințe, asistență tehnică și reprezentarea și apărarea intereselor fermierilor.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!