Articole

Diversitatea albinelor scade pe măsură ce crește activitatea antropogenă, susțin oamenii de știință!

Schimbările în utilizarea terenurilor afectează în mod negativ bogăția și diversitatea speciilor de albine și provoacă schimbări majore în compoziția speciilor, potrivit unui nou studiu recent al albinelor sălbatice native, în Mexic.

După ce au înregistrat un total de 14.054 de albine individuale, reprezentând 160 de specii, 52 de genuri și cinci familii pe parcursul unui an, oamenii de știință au concluzionat că zonele conservate studiate au demonstrat o bogăție și o diversitate mare.

Cercetătorii confirmă informații anterioare, că o creștere a tulburărilor antropogene duce la o scădere a bogăției de albine și a diversității. În timp ce disponibilitatea hranei și a locurilor de cuibărit sunt factorii cheie pentru comunitățile de albine, schimbările în utilizarea terenurilor au un impact negativ asupra bogăției și diversității florale. Astfel, transformarea habitatelor în situri urbanizate sau agricole diminuează semnificativ populațiile de albine care se bazează pe plante specifice pentru nectar și polen. Acestea sunt speciile ale căror populații sunt amenințate cu declinuri severe, până la punctul de dispariție locală.

Potrivit datelor lor, aproximativ jumătate dintre albinele înregistrate au fost albine occidentale (49,9%), în timp ce albinele din familia Colletidae s-au dovedit a fi cele mai puțin abundente (1,2%).

Pe de altă parte, unele albine generaliste, care se hrănesc cu o gamă largă de plante, par să prospere în zonele urbane, deoarece acestea profită de oamenii care apără plantele sălbatice și ornamentale în momentele în care proiectele ar putea eradica vegetația nativă.

„Acesta este motivul pentru care albinele care pot folosi o mare varietate de resurse sunt deseori capabile să compenseze atunci când circumstanțele nu sunt aceleași, deși unele specii dispar din cauza schimbărilor de utilizare a terenului”, explică oamenii de știință.

În concluzie, autorii recomandă pădurile tropicale uscate atât din zona de studiu, cât și din Mexic, în general, să fie protejate pentru ca aceste polenizatoare esențiale să fie conservate.

„Polenizatorii sunt o componentă cheie pentru biodiversitatea globală, deoarece acestea ajută la reproducerea sexuală a multor specii de plante și joacă un rol crucial în menținerea ecosistemelor terestre și a securității alimentare pentru ființe umane”, reamintesc ei.

Источник: cotidianulagricol

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!