Consiliul de Observatori al Unităţii Consolidate pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii (UCIMPA), finanțate de Banca Mondială, prezidat de Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tatiana Nistorică, s-a întrunit în ședință ordinară anuală. În cadrul ședinței a fost aprobat planul de activitate pentru anul 2020.
Acesta cuprinde o serie de acțiuni importante precum: dezvoltarea capacității GdP privind producerea, îmbunătățirea calității produselor și marketing pentru toate grupurile de producători finanțate în cadrul MAC-P, implementarea activităților în cadrul finanțării adiționale de la GEF. Printre acestea se numără și lansarea construcției a două puncte suplimentare de inspecție la frontiera de nord-vest (Sculeni) și la cea de nord-est (Otaci-Unguri).
,,Decizia finală în acest sens încă nu a fost luată. Pe data de 16 ianuarie va avea loc o ședință la Guvern unde se va discuta despre acest lucru și va fi luată decizia finală. Despre Sculeni pot spune cu exactitate că va fi. Punctul de inspecție la Sculeni va fi exact așa cum este la Criva, Giurgiulești și la Tudora. În privința la Otaci nu este determinată amplasarea, locația și este greu de confirmat”, a declarat Directorul Executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, Liviu Gumovschi.
Posturile suplimentare vor facilita trecerea producției supuse controlului sanitar-veterinar și fitosanitar, ceea ce va diminua cheltuielile agenților economici aferente transportării produselor agroalimentare din regiunea de nord a țării. Deschiderea celor două puncte de inspecție va genera efecte pozitive asupra populației. Astfel importul și exportul produselor de calitate va fi mult mai eficient. Proiectul respectiv urmează a fi implementat până pe 30 iunie 2021. În prezent, sunt funcționale patru puncte de inspecție la frontiera Republicii Moldova.
Totodată, la ședință au fost discutate și rezultatele obținute de Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) până la finele anului 2019 pe fiecare componentă a Proiectului. Dintre cele mai importante rezultate au fost menționate următoarele:
- Componenta ,,Managementul Siguranței Alimentelor”:
- construcția și echiparea a 4 puncte de inspecție la frontieră (Leușeni, Criva, Tudora și Giurgiulești);
- construcția laboratoarelor regionale la Bălți și Cahul;
- elaborarea sistemelor informaționale pentru Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
- Componenta ,,Îmbunătățirea potențialului de acces la piețe”:
- Urmare a șapte apeluri, 39 grupuri de producători au beneficiat de grant de până la 350 mii dolari SUA (valoarea medie a unui grant constituie 276 mii dolari SUA);
- consolidarea infrastructurii post-recoltare și procesare, inclusiv capacitate frigorifică de 31 mii tone (mai mult de 10% din capacitatea totală disponibilă în țară), ceea ce la rândul său contribuie la generarea unor prețuri mai bune (de ex. prețurile obținute sunt de 6 ori mai mari) și oportunități mai bune de export.
- Componenta ,,Management Durabil al Terenurilor”:
- Suprafața de teren agricol lucrată cu tehnologii de conservare a solului: peste 58 mii ha; protejarea a peste 64 mii ha de terenuri prin reabilitarea a peste 2.2 mii ha de perdele forestiere;
- Modernizarea echipamentelor Moldsilva;
- Asistență tehnică oferită pentru 75 primării;
- Elaborarea și diseminarea ghidului tehnic privind cele mai bune practici agro-forestiere în cadrul gestionării durabile ale terenurilor;
- Generarea a 170 milioane lei investiții în managementul durabil al terenurilor;
- Valoarea medie a unui grant: 237 mii lei.
Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) vizează sporirea competitivității sectorului agroalimentar al Republicii Moldova prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. Proiectul ,,Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obțină grant în sumă de până la 350 de mii de dolari pentru dezvoltarea afacerii.