Articole

După 20 de ani de cercetări, pepenele cu aromă de coniac a fost aclimatizat

Pepenele cu aromă de coniac este un soi care a fost aclimatizat după 20 de ani de cercetări. Materialul genetic a fost colectat din diverse zone de origine și selectat în cadrul procesului de ameliorare.

Pe lângă aroma sa deosebită și gustul unic pe care îl conferă, acest soi de pepene se remarcă și printr-un conținut bogat de glucide, proteine și vitamine. Fructul este folosit în medicina umană ca diuretic și regenerator de țesuturi. De asemenea, pepenele cu aromă de coniac este recomandat în anemii, reumatism și tuberculoză pulmonară.

„Cultura pepenelui cu aromă de coniac vine ca o noutate pe piața din România, fructul fiind mult mai mic decât pepenele galben obișnuit. Dacă până acum tăiam pepenele cu fruct mare și nu-l consumam pe tot, iată că acest fruct de dimensiuni mult mai mici se poate consuma la o singură masă. Pepenele galben se cultivă pentru fructele sale care se consumă la maturitatea fiziologică în stare proaspătă, în salate de fructe sau utilizate la prepararea unor dulceţuri. Producţia este de 20-25 t/ha, dar poate crește semnificativ dacă se folosesc semințe hibride sau se realizează o fertirigare, sau o stimulare a florilor. Recoltarea începe în decada a doua a lunii iulie şi durează până la sfârşitul lunii august. Solicitarea pentru acest gen de pepene este în creștere datorită aromei inconfundabile și deosebite“, a subliniat cercetătorul Costel Vînătoru, de la SCDL Buzău.

Источник: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!