Articole

EcoLocal CERT: certificare ecologică de grup, premieră pentru Republica Moldova

Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova ”EcoLocal”  a creat un grup de producători agricoli mici și mijloci care vor intra în agricultura ecologică certificată în echipă, și vor livra fructe și legume sub un singur certificat.

Grupul se numește EcoLocal CERT și este alcătuit din 9 producători autohtoni care cresc legume, fructe, pomușoare și struguri de masă pe suprafețe de până la 5 hectare. Toți sunt în prezent comercianți la piața săptămânală EcoLocal Farmers’ Market, iar certificarea de grup îi va ajuta să perfecționeze calitatea produselor oferite, să demonstreze practicile sale ecologice și să răspundă cererii în creștere la produse eco certificate. 

Acest serviciu este posibil datorită parteneriatului de colaborare în cadrul proiectului OPTIM – Oportunități prin tehnologie și inovare în Moldova, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) cu titlul ”Sustinerea Asociației „Ecolocal“ în stabilirea unui nou model de cooperare - și introducerea certificării Grup Organic”, conform contractului cu nr. 012/2020/PA din 12.07.2020.

Tamara Șchiopu, Președintele asociației explică: ”Scopul acestei inițiative este de a mări numărul de producători ecologici care ar livra pe piața locală, dar și de a crea un exemplu bun de urmat pentru alți producători mici din Moldova, care își doresc certificare ecologică.

Noi, ca asociație,  vom asigura instruirea, consultanța și mentoratul individual către fiecare membru al grupului, vom efectua inspecții interne și vom asigura respectarea legilor în vigoare prin intermediul unui contract cu unul din organismele naționale de certificare ecologică. Vom angaja un manager intern de calitate care va ajuta membrii grupului să respecte întocmai rigorile agriculturii ecologice.”

Relatează Vasile Niculiță, legumicultor din Drăgușeni, Hâncești, membru al grupului EcoLocal CERT: ”Așteptările mele sunt legate de credibilitatea și trasabilitatea totală care o va oferi certificatul ecologic. Clienții mei vor fi siguri că ceia ce fac eu la fermă este doar spre binele lor, a comunității mele și a planetei noastre. Iar produsele mele vor avea un avantaj profesional față de cele convenționale de pe piață.”

Grupul EcoLocal CERT este planificat pentru minimum 2 ani, până la încheierea perioadei de conversie ecologică, care este cea mai dificilă etapă pentru agricultorii începători.

În viitor, dacă se va menține cererea la produse ecologice autohtone, sperăm că vor apărea mai multe grupuri similare care vor putea aplica ”foia de parcurs” creată de EcoLocal CERT.

Источник: Agroexpert
обратно к списку