Articole

Etichetarea produselor – o temă controversată. În România, există o lege care nu se aplică

Există două curente în privința etichetării produselor alimentare în interiorul Uniunii Europene. Sunt procesatori și țări care, la nivel politic, promovează creșterea exigențelor privind regulile de etichetare, dar sunt și opinii contrare acestui curent.

Ministrul italian al agriculturii, Teresa Bellanova, și ministrul dezvoltării economice, Stefano Patuanelli, au solicitat comisarilor europeni pentru agricultură și pentru sănătate și siguranță alimentară, Janusz Wojciechowski, respectiv, Stella Kyriakides, să ia în considerare introducerea unor noi reguli de etichetare a produselor alimentare în noua politică alimentară a UE, strategia ,,de la fermă la furculiță”.

Oficialii italieni solicită o indicație obligatorie a originii materiilor prime utilizate pentru fabricarea produselor alimentare pe etichetele tuturor produselor și cât mai vizibil.

În trecut, deciziile privind îmbunătățirea etichetării, prin adăugarea de informații relevante pentru consumatori, nu au fost luate decât în urma unor scandaluri alimentare grave, citând din scrisoarea celor doi oficiali italieni care menționează, ca exemplu, introducerea de informații despre carne după scandalul encefalopatiei spongiforme bovine, cunoscută sub numele de boala „vacii nebune”.

Nu credem că este corect să așteptăm un nou scandal, putem acționa curajos în direcția cerută de cetățeni din toată Europa”, au scris cei doi miniștri.

Împreună cu alte țări precum Franța, Spania, Grecia, Portugalia, Lituania, România și Finlanda, Italia testează deja o indicație de origine pentru diferite tipuri de produse, cum ar fi lapte, brânză, carne procesată, paste, orez, derivate din roșii, și solicită Bruxelles-ului ca aceste experimente naționale să continue, în contextul noii strategii ,,de la fermă la furculiță”.

Italia vrea să-și protejeze brânzeturile prin introducerea pe etichetă a originii materiei prime, spun procesatorii români care nu agreează această idee, precizând că o astfel de decizie îi afectează pe producătorii de lapte ai altor state, cum ar fi Polonia sau Bulgaria.

În România există o tendință de a schimba etichetarea produselor alimentare cu indicarea originii materiei prime utilizată. Există o lege care are prevederi în acest sens, Legea nr. 192/2017 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate, prevederi care nu au fost aplicate niciodată și niciun control nu a verificat respectarea lor.

Procesatorii români se prevalează de Regulamentul european (UE) 2018/775 care stabilește normele generale și cerințele privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare. Regulamentul vizează campaniile de marketing bazate pe originea materiilor prime, situație în care este normal să treci originea materiei prime pe etichetă, afirmă Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Legea nr. 192 din 2017, care se referă la industria lactatelor din România, nu se aplică, pentru că dacă o firmă este amendată că nu respectă legea privind etichetarea, compania respectivă va da în judecată ANPC și va câștiga pe motiv că această prevedere nu respectă regulile pieței libere, reglementată de regulamentele europene, afirmă Dorin Cojocaru.

Soluția ar fi, potrivit președintelui APRIL, ca dacă o companie din industria laptelui face o campanie de marketing bazată pe proveniența produsului, atunci trebuie să specifice originea laptelui. Dacă nu este o campanie de marketing, atunci nu ar trebui să existe obligativitatea de a indica zona sau țara de origine, mai mult decât prevăd regulamentele europene. Procesatorii spun că schimbarea etichetelor este costisitoare, cu atât mai mult cu cât aprovizionarea se face și apelând la piețele spot. „Toate schimbările de etichetare costă industria aproximativ 8 milioane de euro pe an”, a precizat Dorin Cojocaru.

Procesatorii din industria laptelui se întâlnesc, miercuri, 4 martie a.c., cu deputații din Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților pentru o rundă de dialog privind această problemă a etichetării. Obiectivul procesatorilor este de schimbare a legii nr. 192 din 2017 și aplicarea strictă a regulamentului UE.

Regulamentul Uniunii Europene nr. 775 din 2018 intră în vigoare de la 1 aprilie a.c., dată de la care niciun produs alimentar nu mai poate avea înscris pe etichetă că este fabricat în România dacă materia primă folosită în producerea acestuia nu este 100% deprovenință românească. Alternativa este „Produs în UE„ sau „din afara UE” sau „din UE și din afara UE”, în funcție de proveniența ingredientului primar. O schimbare care va influența piața și, posibil, pe consumatori.

Источник: fermierinromania.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!