În perioada august-decembrie, 2020 din R. Moldova au fost comercializate 48 mii tone de mere, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului 2019, când au fost vândute 76 mii tone.
Exportatorii menționează că principalele impedimente la exportul de mere sunt: prețul, calitatea, model de achitare și lipsa planificării.
„La moment, noi exportăm cantități reduse de mere, doar pentru a onora contractele pe care le avem. Prețurile de la producătorii moldoveni sunt mari, iar puterea de cumpărare a consumatorului din Rusia a scăzut semnificativ pe fonul pandemiei. În plus, pe piață sunt mere produse în Rusia de o calitate nu mai rea decât cele moldovenești, dar la un preț mai accesibil. Consumatorul se orientează acum anume la preț”, spune Victor Cazacu, exportator de fructe, Compania Pro Inedit SRL.
Exportatorul menționează că este necesar să asigurăm prezența la raft a fructelor întreg sezonul, dacă dorim ca produsele noastre să fie prezente pe o anumită piață, iar producătorii noștri din păcate, în mare parte, nu își fac o planificare.
„Atunci când semnăm un contract cu supermarketul trebuie să avem un grafic clar de livrări, cu cantități, soiuri. Este greu să facem această planificare, atunci când producătorii nu ne pot asigura un grafic cu soiuri și cantități pe care vor fi disponibili să le vândă.
Un alt impediment, menționat de exportatori, este reticența din partea producătorilor de a vinde oficial, prin transfer, cu prețul real indicat în factură.
„La noi, în mare parte producătorii doresc să li se transfere 30% din bani pe factură, iar restul cash. Noi nu lucrăm cu acești producători, dar aceasta ne limitează. Este foarte greu de lucrat azi cu cash. Producătorii stau cu merele în depozit pentru că exportatorii se concentrează la acei producători care lucrează oficial, prin transfer”, subliniază Iurie Fală, directorul executiv Moldova Fruct.
Producătorii de mere ne-au spus că sortează și ambalează, în prezent, cantități nesemnificative de fructe pentru export. Prețul de comercializare începe de la 8-9 lei per kg. Ei așteaptă ca exportul în cantități mai mari să înceapă din luna februarie.
În anul 2020, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, Moldova a obținut o recoltă de 430 mii tone de mere. Tradițional, 95% din merele moldovenești sunt comercializate pe piața Federației Ruse.