Articole

Fabricile de îngrășăminte din Europa își sistează activitatea una după alta

BASF reduce producția de îngrășăminte în Europa

BASF a redus semnificativ capacitatea de producție a îngrășămintelor atât în ​​fabricile sale din Anvers, în Belgia, cât și în Ludwigshafen, în Germania. Prețurile îngrășămintelor cresc la noi niveluri record.

Din ce în ce mai mulți producători mari de îngrășăminte închid fabricile. Îngrășămintele devin din ce în ce mai puține, iar prețurile cresc. Cauza exploziei costurilor este criza severă a prețurilor la energie și explozia prețurilor la gaz.

Compania a redus producția de amoniac la ambele fabrici din Antwerp, Belgia și Ludwigshafen, Germania. „Creșterea recentă a prețurilor la gazele naturale din Europa a făcut extrem de dificilă exploatarea economică a unei fabrici de amoniac în regiune”, a declarat compania într-un comunicat.

„De aceea BASF și-a restricționat producția de amoniac la fabricile din Anvers și Ludwigshafen.” Gigantul chimic continuă: „BASF va monitoriza continuu evoluția prețurilor gazelor și va ajusta producția de amoniac în consecință.”

Prețurile pentru azotat de amoniu și pentru nitrocalcar au depășit în mod semnificativ maximele din 2007-2008. Prețurile explozive ale petrolului și gazelor pun producătorii de îngrășăminte și produse chimice sub o presiune masivă și, în același timp, reduc cererea din partea agriculturii și a altor consumatori.

Anunțul BASF a fost cel mai recent dintr-o lungă serie de închideri și reduceri a capacității de producție, deoarece sectorul se luptă cu marje negative, prețurile gazelor naturale continând să crească. Între timp, prețurile gazelor naturale au continuat să crească pe piețele cheie din Asia de Nord-Est.

Pe piețele energetice din Marea Britanie, se așteaptă ca și alte companii energetice să se închidă, după ce nouă companii au dat deja faliment din cauza creșterii prețurilor energiei, iar prețurile la gaz se așteaptă să rămână în continuare foarte ridicate.

Fabricile de îngrășăminte se închid una după alta

Producătorii de îngrășăminte și industria chimică, inclusiv produsele agrochimice, sunt afectate în mod deosebit de explozia prețurilor la gazul natural. Producătorul american CF Industries a fost primul care și-a închis cele două fabrici din Marea Britanie, în Ince și Billingham, în urmă cu două săptămâni, aceasta din urmă urmând să repornească operațiunile datorită sprijinului financiar din partea guvernului britanic.

La scurt timp după aceea, unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din lume, și anume Yara International, a anunțat că intenționează să închidă aproximativ 40% din capacitatea europeană de producere a amoniacului – din cauza prețurilor crescute ale gazelor care fac imposibilă producția profitabilă. Acum mărfurile urmează să fie importate din alte zone. Nici asta nu va fi ieftin.

De asemenea, producătorul lituanian de îngrășăminte, Achema, a anulat planurile de a reporni uzina de amoniac la sfârșitul lunii august, după ce a fost întreținută în mod regulat. Costurile ridicate de producție au dus, de asemenea, la o încetare parțială a producției de amoniac la uzina de îngrășăminte cu azot OCI din Geleen, în Olanda.

Conducerea celui mai mare producător spaniol de îngrășăminte Fertiberia – cu o cotă de piață de 75% – intenționează să întrerupă producția de îngrășăminte din Palos de la Frontera (Spania) pe 1 octombrie, potrivit conducerii companiei. Similar cu Achema Lituania, fabrica din Puertollano este în prezent întreruptă din cauza lucrărilor de întreținere în curs.

Grupul austriac Borealis AG a anunțat, de asemenea, că își vor reduce producția și va continua să analizeze situația. Borealis este unul dintre liderii pieței în industria petrochimică din Europa.

Dar nu numai Europa este afectată. Și în Ucraina se reduce producția de îngrășăminte. Producătorul OPZ a luat decizia pe 18 septembrie de a opri o linie de amoniac și două linii de uree. Aproape toți producătorii nu au dat date pentru reluarea producției și nici nu au lansat vreo prognoză. Similar cu închiderea fabricilor CF Industries din Anglia, reducerile producției nu afectează doar prețurile ci și aprovizionarea cu îngrășăminte.

Se anunță și o criză de dioxid de carbon (CO2), deoarece producția de amoniac este un proces important pentru obținerea de CO2. Lipsa de CO2 are consecințe directe asupra activității industriei alimentare din Europa.

Criza prețurilor la energie se adâncește

Prețurile gazelor naturale sunt factorul declanșator al crizei actuale. Prețurile ridicate la gaze determină, de asemenea, prețurile la energie, ce vor atinge noi niveluri record – este vorba în primul rând de combustibili fosili precum cărbunele, dar și de explozia prețurilor la electricitate, motorină, benzină.

Europa se află acum într-un blocaj extrem al aprovizionării cu energie. Reconstruirea rezervelor de gaze din Europa înainte de lunile reci de iarnă rămâne dificilă. În acest context, prețurile la gaz și electricitate continuă să crească în fiecare zi. Analiștii raportează că prețurile gazelor naturale au crescut cu 250% din ianuarie și cu 70% doar în august.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!