Articole

FAO: Prețurile la alimente continuă să crească

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut și în luna februarie, ceea ce reprezintă a noua scumpire consecutivă înregistrată. Astfel se atestă cel mai ridicat nivel din iulie 2014, pe fondul scumpirii uleiurilor vegetale şi a zahărului, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

FAO publică în fiecare lună propriul său indicator, înregistrând modificările de costuri la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În februarie, preţurile la cereale s-au majorat cu 1,2 la sută, după ce  sorgul s-a scumpit cu peste 17 %pe pieţele internaţionale, datorită achiziţiilor semnificative din China. Valoarea grâului s-a menţinut în mare parte stabil, dar nu și în cazul porumbului şi al orezului.

Prețul grâului s-a mărit cu 6,8 la sută în ianuarie, din cauza cererii globale solide şi a creșterii taxei la exporturile rusești, anunţată de oficialii de la Moscova, a informat FAO.

Luna trecută, zahărul s-a scumpit cu 6,4 la sută, iar uleiurile vegetale  – cu 6,2 la sută, constituind cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.

Preţurile la produsele lactate s-au majorat cu 1,7 la sută, iar la carne cu 0,6 la sută, pe fondul reducerii importurilor de carne de porc de către China.

Se estimează că producţia mondială de cereale în sezonul 2020 va fi de peste 2,7 miliarde de tone, ceea ce reprezentă o sporire de 1,9 la sută faţă de perioada precedentă.

Această revizuire reflectă creşterea cantității de grâu cu 7,5 milioane de tone în plan global, conform informațiilor publicate recent de autorităţile din Uniunea Europeană, Rusia, Kazahstan și Australia. 

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: fao.org

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!