Articole

Fermierii polonezi au obținut subvenții la îngrășăminte

Subvenții pentru îngrășăminte minerale - AgroExpert.md

Comisia Europeană a aprobat programul polonez în valoare de 836 milioane EUR (3,9 miliarde PLN) pentru a sprijini sectorul agricol în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, ceea ce înseamnă că fermierii vor putea aplica pentru subvenții pentru îngrășăminte.

Schema a fost aprobată în baza dispozițiilor privind Cadrul de ajutor de stat temporar pentru criză, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, anunță Farmer.pl.

Acest program, în valoare de 836 milioane EUR, va permite Poloniei să sprijine fermierii care au resimțit efectele creșterii costurilor de producție ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și a sancțiunilor aferente.

În cadrul acestui program, ajutorul va lua forma subvențiilor directe.

Ajutorul va fi alocat fermierilor care operează în Polonia, care au suferit efectele creșterii costurilor cu îngrășămintele cauzate de actuala criză geopolitică și de sancțiunile aferente acesteia.

Pentru a compensa o parte din creșterea costurilor cu îngrășăminte, beneficiarii eligibili vor accesa un ajutor de 107 EUR pe hectar de teren agricol și 53,5 EUR pe hectar de pășune. Plafonul ajutorului va fi suma corespunzătoare ajutorului pentru o suprafață de 50 de hectare.

Evaluarea Comisiei

Comisia a constatat că schema notificată de autoritățile poloneze a respectat condițiile stabilite pentru ajutorul temporar pentru criză acordat fermierilor. Ajutorul nu va depăși 35.000 euro per beneficiar și va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2022.

De asemenea, Comisia a considerat că schema notificată de Polonia este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru și a aprobat măsura de ajutor în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку