Articole

Fermierii români – nevoiți să-și vândă pământurile și utilajele ca să plătească angajații!

Fermierii, nevoiți să-și vândă pământurile și utilajele ca să-și plătească angajații! Seceta și producțiile mici, atât la culturile de primăvară cât și la cele de toamnă, pun în mare dificultate fermierii români care au de plătit rate la bănci și salariile angajaților, scrie agrointel. Ajunși la fundul sacului, aceștia se văd nevoiți să-și vândă din terenuri sau chiar din utilaje pentru a plăti salariile oamenilor din ferme pe care i-au găsit cu greu și la care nu vor să renunțe sub nicio formă, de teamă că nu vor mai găsi alții.

În judeţul Constanța, din cele aproximativ 530.000 de hectare de teren agricol şi păşune, mai bine de 75% au fost distruse de secetă. Fermierii de aici susţin că au ajuns în situația de a vinde o parte din terenuri sau din utilaje ca să-și permită să dea salariile angajaților.

Constănțeanul Mircea Chipăilă, care face parte din Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli din Dobrogea, administrează 500 de hectare în zona localităţii Poarta Albă şi a fost nevoit să vândă deja 10 hectare pentru a obţine bani de salarii. ”Trebuie să găsim pârghii, soluţii, să menţinem angajaţii vechi, specializaţi. Din păcate, am ajuns în situația să vindem, în economia de piaţă aşa stau lucrurile. Noi trebuie să găsim, cu spatele la zid, soluţii. Da, aşa stau lucrurile din păcate”, a spus acesta pentru stirileprotv.ro. 

Cornel Zamfir, fermier din Constanța, deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salarii. ”V-am spus că frica noastră asta e să nu ne plece oamenii. pe un astfel de utilaj dăm sute de mii de euro”, a spus agricultorul.

Dacă nu va reuşi să vândă utilajele, va recurge la soluţia extremă, și anume să vândă o bucată de pământ.

”Deja am colegi, care deja au început să îşi vândă din pământ, mă gândesc şi eu la situaţia asta”, a declarat acesta.

Estimările de anul acesta pentru agricultura românească sunt sumbre, spun specialiştii. Cifra de afaceri a companiilor din agricultură ar putea avea o scădere de 15%. Şi Comisia Europeană a tras un semnal de alarmă în acest sens, avertizând că în 2020, România va înregistra o scădere de 40% a producției de vegetale, cea mai mare din toată Europa.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!