Articole

Fluctuațiile de temperatură: pericol sau nu pentru culturile agricole din RM?

Schimbările climatice afectează multe sectoare economice, şi agricultura este una dintre cele mai expuse, deoarece activităţile agricole depind în mod direct de factorii climatici. Acestea au un impact semnificativ asupra condițiilor de dezvoltare a plantelor și a productivității acestora. Recent am avut parte de temperaturi ridicate, vreme caldă și uscată, iar pentru prima jumătate a lunii ianuarie sinopticienii au promis răcirea vremii (parțial prognoza s-a adeverit - noaptea temperaturile au coborât de până la -7 ºС).

Vor afecta aceste schimbări, și în ce măsură, starea culturilor agricole și, eventual, recolta viitoare? Pentru a găsi răspuns la această întrebare, Agroexpert a contactat câțiva experți notorii din domeniu, care ne-au oferit detalii și comentarii relevante privind subiectul dat.

Șeful Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, Vasile Șarban, susține că aceste variații nu sunt semnificative și nu prezintă, la moment, niciun risc pentru culturile agricole. Toate plantele sunt acum în repaus profund de iarnă, procesele fiziologice sunt stopate, astfel nu-i amenință nimic.

,,În vegetație sau în fiziologia plantelor se ia temperatura medie zilnică. Adică, temperatura de zi și de noapte, iar apoi se face media. Astfel, această temperatură nu a depășit maxim 10 ºС. Respectiv - 7ºС este ceva normal pentru moment. Dacă temperaturile vor coborâ mai jos, fără strat de zăpadă, de până la -13ºС sau -15ºС atunci apare un risc referitor la semănăturile de toamnă. În așa caz acestea pot fi afectate la nodul de înfrățire. Însă, o astfel de temeperatură trebuie să fie la nodul de înfrățire, nu la suprafață. Până când nu există motiv pentru griji”, a punctat Vasile Șarban.

Cât despre starea culturilor de toamnă, doctor habilitat în științe agricole, șeful laboratorului tehnologii Agricole și Sisteme Agrotehnice al ICCC ,,Selecția” din municipiul Bălți, Boris Boincean, susține că aceste schimbări de temperatură nu sunt critice și nu influențează negativ. Un motiv pentru îngrijorare poate apărea primăvara, în cazul în care ziua temperaturile depășesc 10 ºС, iar noaptea coboară sub acest indicator.

,,În principiu nu este nimic extraordinar. Această oscilație a temperaturilor nu este atât de bruscă. Bineînteles, încălzirea care a fost are o influență nefavorabilă asupra grânelor, fiindcă ele se pierd, pierd gradul de călire. Însă, nu pot spune că situația este critică. Deocamdată este relativ normală. Totul depinde de ceea cum vor fi condițiile pe viitor. O situație gravă poate fi, de exemplu, primăvara când temperaturile ziua ajung la maxim 12-14ºС, iar noaptea coboară până la – 10ºС sau -12ºС. Iată în așa caz într-adevăr apare un pericol, mai ales când vegetația este începută. Această fluctuație care este la nivel de - 1ºС, 2 ºС nu este critică pentru culturile de toamnă”, a spus Boris Boincean.

Următorul expert împarte aceeași opinie. Cu atât mai mult, dumnealui ne spune că cel mai mare pericol atât pentru starea livezilor și podgoriilor, dar și pentru toate culturile agricole îl constituie seceta.

,,Nu influențează aceste schimbări. Aici este nevoie de precipitații, umeditate! De mai mult de cinci luni n-a ploat deloc. Gerurile nu ne afectează pe noi. Am realizat analiza la viță-de-vie. Conform rezultatelor, comparativ cu anii trecuți, depunerea inflorescenților este mai slabă din cauza lipsei de precipitații în luna iunie-iulie. Potrivit acestor analize situația este îngrijorătoare. Grânele sunt rele. Noi acum mai tare suferim din cauza secetei și de la temperaturi ridicate. Comparativ cu anul trecut diferențierea ochilor este slabă chiar și la pomicole, viticole. Unde a fost irigat situația este favorabilă, dar putem ajunge în momentul că nu vom avea apă de băut. De aceea, noi îndemnăm producătorii să nu apeleze doar la portaltoi care cere numai umezeală și irigare, dar să planteze portaltoi cum au fost livezile intensive și obișnuite pe portaltoi MM 106, M 4 etc.”, a menționat doctor habilitat în științe agricole, vicedirector secția Științe ale Vieții din cadrul Academiei de Științe ale Republicii Moldova, Mihai Rapcea.

În concluzie putem spune că aceste mici fluctuații de temperatură constiuie un fenomen normal și nu prezintă pericol pentru culturile agricole. Însă, o adevărată problemă care se poate transforma într-o criză la nivel național este lipsa precipitațiilor. Seceta va genera efecte negative asupra proceselor de creștere și dezvoltare a culturilor agricole, fapt care conduce la pierderi considerabile (reducerea volumului recoltelor, scăderea roadei, majorarea prețurilor). Pentru prevenirea acestei crize sunt necesare de implementat noi strategii de adaptare la condiții de secetă, de realizat revizuiri ale tehnicii de irigare. Toți producătorii agricoli vor fi nevoiți să depună maxim efort pentru a găsi soluții optime de utilizare eficientă a apei pentru a reduce pierderile posibile.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!