Articole

Fraţii Vasilachi au descoperit reţeta succesului pentru grâu

După ce anul agricol 2020, îndeosebi pe fermierii tineri, pur şi simplu i-a şocat, din cauza condiţiilor total potrivnice realizării producţiilor planificate, în acest an agricol recoltele au fost pe măsura investiţiilor şi aşteptărilor. Dar, alături de evoluţia favorabilă a vremii, o importanţă majoră în realizarea obiectivelor de producţie a avut-o intervenţia inspirată a fermierilor, în concordanţă cu obiectivele vizate şi cu specificul zonei de producţie agricolă.

Ovidiu Vasilachi, alături de fratele său Gabriel Vasilachi şi de părinţii lor, caută în permanenţă soluţiile ideale de a maximiza producţiile, în condiţiile specifice de sol şi de climă din zona Parincea, judeţul Bacău, o zonă colinară aparţinând interfluviului Siret-Berheci din România.

„Momentan, una dintre soluţiile noastre practice de a creşte recoltele de grâu este alegerea soiurilor potrivite, în urma propriilor testări pe sole mai mici. Pentru noi, soiurile româneşti de grâu sunt perfecte” spune Ovidiu Vasilachi, tânăr fermier din jud. Bacău.

5 pași concreți pentru recolte bogate de grâu

1.Soiurile care le-au sporit producția

Inclusiv anul trecut, când seceta şi pandemia şi-au făcut simţite efectele într-un mod dezastruos, au avut în testare proprie soiuri româneşti de grâu, iar pe o parcelă de 20 hectare cu soiul PG 102 BAZĂ au reuşit o producţie medie de 7 tone/ha. ”PG 102 BAZĂ este un soi aristat, semitimpuriu, cu o înfrăţire foarte bună toamna, dar şi primăvara devreme, norma la semănat fiind de 200 - 220 kg/ha. Am utilizat în 2021 acest soi, alături de Otilia, un soi precoce şi care are rezistenţă bună la cădere, iernare, secetă şi arşiţă. Este rezistent la rugina galbenă şi septorioză, cu o producţie foarte bună, atât cantitativ, cât şi calitativ. După cum arată specialiştii de la Fundulea, depăşeşte soiul Dropia în medie cu 9-14% şi soiul Glosa cu 5-6%”, arăta Ovidiu Vasilachi.

2.Fertilizare diversificată și trifazică

„Mai concret, în toamnă, la pregătirea patului germinativ, au folositDAP, un îngrăşământNPK18-46-0 pentru eliberare controlată a fosforului, un element nutritiv esenţial în toate fazele de vegetaţie. Dar fosforul fiind greu solubil şi difuzând pe distanţe foarte scurte în sol, deficitul acestui element nutritiv este întâlnit mai ales în stadiile iniţiale de vegetaţie, creşterile radiculare fiind esenţiale în aprovizionarea adecvată” explică tânărul fermier.

3.Tratament nou pentru startul vegetației

După fertilizare şi pregătit patul germinativ, au urmat semănatul, erbicidatul şi primul tratament în toamnă.

„Mai analizez, dar cred că acest din urmă aspect a fost un fel de secret iniţial al reuşitei. Apoi am mai făcut două tratamente şi două fertilizări, respectiv o fertilizare cu nitrocalcar în faza de burduf şi cu uree, în faza de desprimăvărare” adaugă băcăuanul.

4.Tehnică nouă pentru un randament bun al lucrărilor

Niciun element tehnologic nu va produce efectul pozitiv scontat dacă fermierul nu îşi asigură şi mijloacele mecanice adecvate efectuării în timp optim şi la parametrii potriviţi a tuturor lucrărilor impuse de normele ştiinţei domeniului, este convingerea lui Ovidiu Vasilachi. Tocmai din acest motiv, în mod constant, a urmărit să achiziţioneze tractoare, maşini şi utilaje agricole capabile să asigure un randament bun al lucrărilor, în condiţiile unei poluări minime şi ale unui confort sporit al operatorului.

5.Tehnologie de ultimă oră

”Ne interesează şi studiem foarte mult ideea de no-tillage, încercând să actualizăm atât tehnologiile culturilor, cât şi parcul tehnic. Totul trebuie să fie realizat pe principii ştiinţifice, tehnice, dar şi financiare echilibrate, aşa după cum ne spuneau şi dascălii noştri din facultate. Mai ales, în contextul condiţionalităţilor de astăzi şi al celor care se arată la orizont, sunt convins de faptul că fără o dotare tehnică performantă şi fără mecanizatori instruiţi, nu poţi să realizezi performanţă în domeniul producţiei agricole” recunoaşte Ovidiu Vasilachi.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: revista-ferma.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!