Articole

Gheorghe Gaberi: «Toată viața am fost foarte optimist, dar acum mi-am pus o întrebare la care nu găsesc răspuns»

Pe urma deciziilor luate de către Guvernul Republicii Moldova, în contextul prevenirii răspândirii noului coronavirus COVID-19, lucrările de primăvară au fost stopate în diverse domenii agricole. Procesele tehnologice sunt oprite, iar lucrătorii sunt rugați să stea acasă.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, Gheorghe Gaberi, a relatat că în pofida situației acute la moment, viticultorii sunt în toiul muncii și chiar au reușit să execute anumite activități precum curățirea și legarea plantațiilor viticole. Însă, schimbările declanșate au condus la apariția mai multor probleme care complică desfășurarea proceselor agricole.

,,Oamenii muncesc. Își dau foarte bine seama ce se întâmplă, dar nu sunt într-atât de speriați. Desigur au apărut anumite dificultăți, îndeosebi în primele zile, și anume probleme de deplasare, de organizare generală cauzate de lipsa de informare corectă și clară. Toți înțeleg că este o situație excepțională, însă dacă nu vom executa lucrările la timp, chiar de va trece acest virus, noi vom rămâne cu un an pierdut. Sunt mari probleme și cu tratamentele de primăvară în livezi. La vița de vie încă nu s-a început acest proces, dar prin livezi deja bântuie gândacul păros, care mănâncă florile. Dacă nu se vor efectua lucrările necesare, nu se vor stropi pomii, există riscul de a pierde roada. Din motivul sistării magazinelor agricole, la moment, oamenii duc lipsa de produse chimice, de piese de rezervă. În procesul tehnologic sunt multe lucruri de care ai nevoie și evident că niciodată nu le poți avea pe toate, dar și nici nu are sens să investești și să le păstrezi în depozit. Sperăm că, o dată cu deschiderea magazinelor agricole, situația se va îmbunătăți și procesele tehnologice vor continua mai departe. Nimeni nu s-a gândit să creeze un sistem în care contactul între oameni poate fi evitat sau redus la minim, dar să fie posibil să procurăm ceea ce avem nevoie: fertilizanți, semințe, piese de schimb, fiind că nu în zadar este proverbul: ,,O zi de primăvară hrănește un an”.”

Pe lângă virusul COVID-19, Gheorghe Gaberi consideră că o altă provocare, nu mai puțin gravă, este seceta. În zona amplăsării rădăcinilor a viței de vie și a pomilor fructiferi solul este uscat. Deficitul de umeditate va contribui la apariția efectelor negative asupra stării acestor culturi, dar și asupra agriculturii în ansamblu.

,,De ceva timp suntem într-o situație de criză în legătură cu seceta. Există un deficit mare de umeditate în zona amplăsării rădăcinilor la vița de vie și la pomii fructiferi. La adâncimea de peste 20 cm solul este uscat. În curând, butucii de viță de vie o să înceapă vegetația și într-o săptămână se vor consuma toate rezervele de apă. Indiferent de cantitatea de precipitații care va cădea pe parcurs oricum nu este posibil să ajungă apa la adâncimea unde se află rădăcinele principale ale pomului sau viței de vie. La 60-70 cm adâncime se află masa principală de rădăcini, care se alimentează cu apa acumulată din perioada toamnă-iarnă. Însă, la noi toamna a fost uscată și iarna la fel n-au fost precipitații. Dacă vara mai cad ploi acestea rapid sunt consumate de stratul de la suprafață, iar o cantitate mare se evaporă.”

Prognozele nu sunt îmbucurătoare. Insuficiența precipitațiilor va contamina cantitatea și calitatea producției atât a viței de vie, cât și a pomilor fructiferi.

,,Dacă nu vor fi precipitații atât volumul, cât și calitatea va fi absolut alta decât cea la care aspirăm. În condițiile de secetă, chiar dacă vor supraviețui butucii, nu poți avea o roadă de calitate înaltă. Avem foarte puțină viță de vie irigată. Majoritatea sunt fără apă. Toată viața am fost foarte optimist, dar acum mi-am pus o întrebare la care, din păcate, nu găsesc răspuns. Sperăm că va fi bine, a spus Gheorghe Gaberi.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!