Articole

Grânele antice câștigă popularitate în rândul consumatorilor

Cerealele antice au hrănit omul de la începutul civilizației, dar au fost în mare parte ignorate de țările occidentale, unde soiurile crescute selectiv și rafinate oferă un avantaj economic. Acest lucru este pe cale să se schimbe.

Spre deosebire de cerealele moderne, cultivate la scară largă, precum grâul, porumbul și orezul, soiurile antice nu au fost niciodată procesate prin hibridizare sau modificare genetică. Sunt crescute la fel ca acum o mie de ani. Au nume cu rezonantă exotică precum teff, einkorn, emmer, amarant, mei, quinoa, orez negru și orz negru. Și vin la pachet un mare aport nutrițional.

„În general vorbind, acestea oferă mai multe proteine, fibre și vitamine decât cerealele moderne. De exemplu, o ceașcă de teff gătit are 10 grame de proteine și 7 grame de fibre, comparativ cu 5 grame de proteine și 3 grame de fibre conținute de o ceașcă de orez brun”, spune Debbie Krivitsky, dietetician înregistrat la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard.

Nutriția nu este singura diferență. Cerealele antice au uneori mai multe calorii decât grânele moderne. În exemplul nostru de teff și orez brun, teff are 255 calorii pe cană, comparativ cu orezul brun, care are 216 calorii sau cu ovăzul, care are doar 124 de calorii.

În plus față de conținutul mai mare de calorii, există o altă diferență între cele două forme de cereale: soiurile antice tind să coste mai mult decât cele moderne. Prețul nu pare, însă, să îndepărteze consumatorii.

„La nivel global, există o oportunitate puternică pentru cerealele antice, jumătate din cumpărători fiind interesați și aproape 40% folosind cereale vechi cel puțin o dată pe săptămână. Și dintre acei cumpărători interesați, mai mult de 20% sunt dispuși să plătească un preț premium pentru produsele care includ cereale antice,” a declarat Cali Amos, manager de cercetare pentru firma de cercetare HealthFocus International.

Un alt atribut atrăgător al cerealelor antice este acela că multe cresc și prosperă cu niveluri mai scăzute de pesticide, îngrășăminte și irigații. Acest lucru le face o alegere atractivă pentru consumatorii care aleg să cumpere, având în vedere amprenta lor redusă de carbon.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

Источник: ecoferma.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!