Primăvara poate însemna oportunități de afaceri pentru cei vor să își extindă ferma sau chiar să intre în agricultură, dar dispun de suprafețe de pământ mici și foarte mici. Sunt încă numeroase culturi care se pot înființa în această perioadă și care au un potențial de profit mare, dacă există și o piață de desfacere, o strategie de vânzări bine pusă la punct.
Iată câteva idei de culturi profitabile care pot fi plantate primăvara:
• Cătina este o cultură din ce în ce mai profitabilă după ce beneficiile fructelor de cătină au devenit și ele cunoscute. Pentru a înființa însă o plantație de cătină aveți nevoie de material săditor de calitate și de un teren pregătit încă din toamnă. Pregătirea terenului pentru plantare constă în: afânare profundă la 60-70 cm, cu 90-100 cm între gheare și arătură adâncă de toamnă, la 35-40 cm. Plantarea cătinei primăvara are rezultate la fel de bune ca cea din toamnă, cu condiţia asigurării unei udări de aprovizionare, cel puţin la groapă.
• Cartoful mov , una dintre cele mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici, cea de cartof mov. Prețul unui kilogram de sămânță variază astăzi pe piața din România, unde s-a înmulțit și numărul celor care au investit în acești tuberculi. Potrivit estimărilor, la 1000 de metri pătrați este nevoie de 350 de kilograme de sămânță, iar la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme.
• Cu o popularitate în creștere, castravetele amar sau momormica este una dintre culturile pe care ar trebuie să le aveți în vedere. Plantația se înființează din semințe ce se plantează la o distanță de un metru între plante și doi metri între rânduri. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar mărimea acestora variază între 50-60 de grame, dar poate ajunge și la 300 de grame. În piață, un castravete se vinde cu 3 până la 5 lei, iar câștiguri bune se pot face și din semințe, care ajung la 1 leu bucata.
• Varza kale a prins deja ”rădăcini” și în România. Cultura varzei kale nu este una foarte dificilă, acestea se plantează pe rânduri, cu o distanță de aproximativ 10 centimetri între ele pentru ca planta să se poată dezvolta, iar între rânduri se lasă cam 50 de centimetri. Planta este din familia vărzoaselor și are nevoie de apă din belșug și de temperaturi mai scăzute.