Iedera (Hedera helix) este o liană agăţătoare, lungă de până la 20 de metri, cu frunze lucioase şi pieloase, a fost preţuită încă din antichitate pentru ȋnsuşirile ei magice, însă şi pentru virtuţile medicale, foarte apreciate de către daci.
Folosită ca plantă ornamentală, dar şi în scop terapeutic, iedera conţine saponine, tanini, glicozizi, flavonozide, steroli, minerale şi acizi organici. Toate acestea conferă plantei efect antimicotic, expectorant, cicatrizant, antiparazitar, antireumatic, antibiotic, antispastic, vasodilatator, antidiareic, febrifug şi analgezic.
Recoltare şi uscarea frunzele de Iederă, de pe ramurile tinere sterile (folosite, de asemenea, la prepararea infuziei), fără flori, se realizează din mai până în septembrie. Frunzele de iederă se usucă pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate, la umbră, în strat subţire.
Iederă are proprietăţi antimicrobiene, acţionând îndeosebi asupra bacteriilor gram pozitive ce infectează organismul şi se instalează la nivelul foselor nazale, al intestinului, precum şi pe piele.
Iedera combate spasmele gastrice, elimină bacteriile dăunătoare din tubul digestiv şi favorizează buna funcţionare a ficatului. Efectul vasodilatator al decoctului de iederă este eficient în cazul pacienţilor care suferă de ateroscleroză – îngustarea vaselor de sânge prin acumularea de grăsimi pe pereţii acestora.
Pentru tratarea bronşitei, se recomandă decoctul (obţinut din 2 linguriţe de frunze de iederă care se fierb în 250 ml. de apă) din frunze de iederă, datorită efectului său antispastic şi expectorant.
Și cum sezonul virozelor este în apogeu, efectele benefice ale iederei sunt remediul ideal. Extractul din frunze de iederă are capacitatea de a trata eficient episoadele de tuse datorită saponinelor – acele substanţe cu proprietăţi pneumo-active. Saponinele au următoarele efecte binefăcătoare asupra tractului respirator:
Efect antiinflamator – agenţii patogeni (virusuri, bacterii) sunt principalii factori care provoacă inflamarea mucoasei respiratorii; saponinele acţionează împotriva agenţilor patogeni, inhibând procesul inflamator;
Decoctul preparat lichefiază mucusul – saponinele lichefiază mucusul din bronhii, care poate fi eliminat mai uşor prin tuse; calmează tusea – pe măsură ce mucusul se elimină, tusea se calmează şi dispare treptat și uşurează respiraţia – datorită efectului de relaxare a musculaturii bronşice, căile aeriene îngustate se dilată şi puteţi respira din nou mai uşor.