Articole

Iepurele de Angora: cu cea mai valoroasă blană

Iepurele de Angora este un tip de iepure domestic care este crescut pentru blana sa, lână Angora, folosită de om pentru beneficiile sale economice. Diametrul minim, 11 microni și lungimea părului sunt doi factori foarte izbitori pentru industria textilă, deoarece hainele realizate cu acest tip de fibre sunt mai puțin grele decât lâna de oaie. Fibra Angora este utilizată pentru confecționarea de îmbrăcăminte de înaltă calitate și va ieși mereu în evidență și datorită variații de culori. 

Se consideră că este originar din Angora (acum numită Ankara) în Turcia, la fel și pisica Angora și capra Angora, care produc fibre de mohair, a căror caracteristică este părul lung și foarte mătăsos, prin urmare numele lui: iepure Angora. A fost printre primele rase de iepuri domesticite, acum cu multe sute de ani în urmă. Se presupune că au fost aduși în Franța în anul 1723, din regiunea Mării Negre. În 1777 au fost exportați din Anglia în Germania.

Este important să știm că iepurele Angora este rezultatul încrucișărilor genetice și că a suferit modificări diferite, atunci când menționăm rasa ce a avut originea în secole anterioare în Ankara (Angora), Turcia. După câțiva ani, a început să fie produs în Europa și mai târziu în aproape toată lumea.

Vă prezentăm în acest articol câteva dintre cele mai importante caracteristici ale rasei, precum și modul în care puteți utiliza rasa Angora, dacă intenționați să lansați o afacere cu iepuri. 

În primul rând, vom menționa că rasa Angora are patru mari diviziuni la nivel mondial: prima subspecie este iepurele de Angora englez, crescut în special ca animal de companie, apoi avem varianta franceză, pentru care lâna este cuvântul cheie. Urmează rasa Angora satin, ce posedă o blană deasă, extrem de valoroasă, ulterior rasa germană (folosită preponderent pentru producția de fibre). Există de asemenea și o diferențiere asupra coloritului: Iepurele de Angora colorat și cel alb.

Iepure de Angora colorat

Greutatea minima a acestor exemplare este de 2,5 kg, iar cea normală se înregistrează în jurul valorii de 3,5 kg. Există și unele exemplare, rare, care ajung la peste 5 kg. Structura corpului și capului: ușor alungit, capul este bine prins de trunchi, iar urechile sunt puternice. Blana este deasă și uniformă, culoarea de acoperire este pastelată. Culorile cele mai frecvente sunt: negru, castaniu sau cafeniu deschis.

Iepure de Angora

Iepurele Angora crește păr atât pe urechi, cât și pe față și este singurul iepure Angora care are păr care își acoperă ochii, are și părul pe picioare.

Culorile recunoscute ale părului iepurelui Angora includ agouti (fiecare păr are două sau mai multe culori), albul cu ochi rubinici, albul ascuțit și umbrirea sau întunericul. Zonele cu păr mai scurt sunt mai închise la culoare. Lungimea firului de lână este de 6 cm, la cele de expoziție în special, iar cel puțin el măsoară 3,5 cm. Prezintă lână pe obraji, membre, frunte și în vârful urechilor.

Defecte ușoare: lâna puțin mai subțire, mai scurtă, precum vata; creștere neuniformă a lînii, zone cu lâna împâslită, puf rar, puține fire spic sau mustăți. Defectele grave pot consta în: lâna prea subțire, prea puțin puf, lungimea firului de păr sub 3,5 cm, zone mari fără păr, culoare nepotrivită.

Iepurele de Angora alb

Și aceste exemplare au o greutate medie de circa 3-3,5 kg, cea maximă fiind situată în jurul valorii de 5,25 kg. Iepurele alb din această rasă are ochi roșii sau albastri, iar ghearele sunt albe. Capul este ușor alungit, cu urechi puternice.

Caracteristicile lânii: deasă și uniformă, cu ușoare nuanțe de crem. Puf ușor ondulat, firele de păr prezintă ondulări mai mari având vârful precum firele spic. Defecte ușoare: lâna puțin mai subțire, mai scurtă, puf rar, creșterea neuniformă a lânii, zone mici cu lâna împâslită. Defecte grave: lâna prea subțire, puf foarte rar, lâna neîncrețită.

Iepurele Angora francez

Are fața rotunjită și urechile cu părul drept. Corpul iepurelui Angora francez are o formă rotundă, iar greutatea sa este cuprinsă între 4 și 5 kg. Este al doilea cel mai mare iepure pe care ARBA (American Rabbit Breeders Association) l-a recunoscut.

Lâna iepurelui Angora franceză se găsește mai ales în corpul său. Fața împreună cu fruntea, iar picioarele până la glezne nu au lână. Doar urechile și picioarele posterioare pot ajunge să prezinte anumite fitiluri de lână.

Iepurii francezi Angora vin în diferite culori. Culoarea iepurelui Angora franceză este definită prin culoarea pe care o are pe cap, picioare și coadă, deoarece toate ar trebui să fie de aceeași culoare. Degetele iepurelui Angora francez au aceeași culoare, sunt albe.

Iepurele uriaș Angora

Iepurele Angora uriaș produce cea mai mare cantitate de lână. Majoritatea au blană albă și ochii roșii. Au o dimensiune medie și au o lână destul de densă. Capul are o formă ovală, iar botul este puțin mai îngust decât capul. Nu ar trebui să-și taie părul, pentru că nu-l schimbă. Orice alt iepure care prezintă aceste distincții, dar este de altă culoare (în afară de alb), este de obicei un hibrid. Iepurele Angora uriaș este cel mai mare iepure Angora din cele patru (4) specii, iar greutatea sa aproximativă este de 4,5 până la 6 kg, când ajunge la vârsta adultă. Acești iepuri giganti Angora sunt crescuți în primul rând pentru lână de înaltă calitate. De asemenea, pot fi animale de companie bune.

Iepurele Angora uriaș fiind cel mai mare producător de lână, are trei tipuri de fibre care sunt clasificate în: unul este așa-numitul spoiler moale (care este o lână care are valuri moi și care au strălucire), altul se numește puf de margine ( acesta este puțin ondulat și are o formă de cârlig), iar celălalt este așa-numitul păr de margine (sunt drepte și foarte rezistente).

Această rozătoare are multă lână. Are trei (3) tipuri diferite de fibre în lână: unul este spoilerul moale (care are valuri moi și strălucitoare), altul este puful de margine (care este ondulat cu un capăt în formă de cârlig) și în final este părul marginal (ale cărui fire de pază sunt destul de rezistente și drepte).

Deși iepurele gigant Angora este un descendent al raselor germane Angora, care au particularitatea că nu se mută, iepurii giganti Angora prezintă un fel de muta parțială. Dar, lâna ta trebuie colectată de cel puțin 3 sau 4 ori pe an folosind foarfece și poate produce 1-2 kilograme de lână în fiecare an.

Particularități ale femele  de iepure gigant la exemplarele mai în vârstă de iepure Angora se admite existența unei salbe dezvoltate corespunzător. Lâna scoasă din iepurele gigant Angora este de o calitate excelentă și poate fi vopsită și apoi confecționată câteva haine, cum ar fi paltoane și șosete.

Iepurele Angora satinată

Acest iepure își datorează numele strălucirii părului său. Nu are mult păr și acesta este mult mai scurt decât părul celorlalți. Dar părul lui este exagerat de moale. Iepurele angora din satin este un iepure de dimensiuni medii și poate cântări între 3 și 4,5 kg. Această rasă de iepure Angora are o speranță de viață cuprinsă între 7 și 12 ani. Lâna sa este din satin strălucitor, este mult mai fină, mult mai moale și mult mai mătăsoasă decât cea a celorlalte rase de iepuri Angora. Motivul pentru care prezintă acest păr care este similar cu satinul, se datorează unei gene recesive, care determină translucidul plic al fiecărui păr în loc de opac, la fel ca în marea majoritate a pieilor. Iepurele angora din satin este folosit în mod regulat ca animal de fibră, acest lucru înseamnă că sunt crescuți și apoi îndepărtați, acest proces de bărbierit nu provoacă niciun fel de daune sau disconfort. Pentru a îndepărta părul, crescătoarele periază regulat iepurele sau tăie majoritatea părului cu foarfece foarte ascuțite, care nu provoacă nicio durere, cum ar fi atunci când părul uman este tăiat, acesta crește din nou.

Deși sunt folosiți în primul rând în acest scop, adevărul este că nu este neobișnuit să vezi un iepure de angora satinată ca animal de companie, deoarece acești iepuri sunt destul de sociabili și afectuoși încât le place să fie îmbrățișați de oameni și să se joace cu jucăriile lor. Iepurii din satin Angora sunt animale ușor de îngrijit. Nu au nevoie de vaccinuri, iar hrănirea lor nu este foarte scumpă.

Comportamentul

Rasa de iepuri Angora este recunoscută pentru docilitatea sa, de aceea se folosesc frecvent ca animale de companie. Dacă li se asigură cele necesare și nu sunt stresate, animalele își păstrează calmul în orice situație, indiferent de vârstă. Trebuie însă acordată o atenție mai mare îngrijirii blănii.

Durata medie de viață a iepurilor din aceasta rasă este de 6-7 ani.

Gestația și adăpostul necesar lor

Reproducerea iepurilor din rasa Angora se realizează destul de ușor și rapid. Astfel, în general, femelele au 6-7 pui la o gestație.

În cazul persoanelor care vor avea un iepure de Angora ca și animal de companie trebuie să ia în calcul că acesta va ronțăi tot ce va găsi. În schimb, dacă îi vom pregăti o cușcă, aceasta ar trebui să aibă măcar jumătate de metru ca lungime și lățime. Cel mai bine este să-i pregătiți iepurelui un strat moale, eventual din paie, în cușcă. Picioarele iepurelui sunt sensibile, de aceea trebuie protejați.

O atenție destul de mare, pentru a-i menține sănătoși, trebuie acordată temperaturii ambientale (să nu fie nici prea cald sau frig). De asemenea, blana lor trebuie îngrijită, altfel pot apărea căpușe sau chiar probleme mai grave (blocaje respiratorii cauzate de înghițirea pufului etc).

Cum se recoltează lâna iepurilor de Angora

Lâna acestor iepurași este foarte căutată în toată lumea, mai ales de companiile din domeniul textil. Firul este moale, fin, de aceea este folosit la numeroase articole vestimentare. Lungimea unui fir de lâna din rasa de iepuri Angora poate atinge 15-17 cm.

Poate nu o să credeti, dar blana acestei rase de iepuri este de până la 6 ori mai călduroasă decât fibra din lâna de oaie. Bineînțeles, lâna este de cele mai multe ori amestecată cu alte fibre, în funcție de produsul final. Totuși, trebuie spus că îngrijirea blănii este un ritual în sine. Iar pentru cei interesați de acest aspect merită menționat că ritmul de creștere a blănii este determinată, în bună măsură, de circulația sângelui.

Hrana iepurilor de Angora

Principala hrană care trebuie acordată iepurilor este fânul, alături de trifoi, precum și hrana granulată. Pentru exemplarele care au o vârstă de până în 7-8 luni se vor da granule din lucernă. Nu trebuie să uităm că iepurașii sunt mari consumatori de fructe și legume (le putem da: morcovi, varză, pere, mere, sfeclă), însă pe acestea trebuie să le dăm ca un supliment la mâncarea principală.De asemenea, le vom da și verdețuri cât se poate de proaspete. Fânul se recomandă la fel să fie proaspăt, ca și apa. Lucerna o vom scoate din alimentația iepurilor, după ce aceștia vor avea 8-9 luni.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

 

Источник: cultivaprofitabil.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!