Mărul din Republica Moldova este unul dintre produsele de succes la export. De la începutul anului, au fost vândute în străinătate peste 250 de mii de tone de mere, iar cifra este în continuă creştere pentru că producătorii, dar şi exportatorii s-au adaptat cerinţelor de pe piaţă şi au început să construiască depozite frigorifice. Astfel, ei pot să aştepte până când preţul atinge maximul. În satul Coşerniţa, raionul Criuleni, a fost construit cel mai mare frigider pentru păstrarea fructelor de pe teritoriul Republicii Moldova.
După recolta bogată din acest an, merele din livada superintensivă din satul Coşerniţa, raionul Criuleni, aşteaptă să ajungă la consumatori. Nu imediat, pentru că urmează să fie păstrate, o perioadă, într-un depozit frigorific ultramodern. Construcţia depozitului, după un model olandez, a durat mai puţin de un an. Datorită condiţiilor speciale de temperatură, fructele pot fi păstrate în stare perfectă până în luna aprilie, actunci când preţul lor este la cel mai înalt nivel. Cele mai mari cantităţi de mere ajung, deocamdată, în ţările România şi în CSI, dar vor fi trimise curând şi în magazinele din alte ţări ale Uniunii Europene.
Depozitul dispune şi de propria linie de sortare, calibrare şi ambalare a merelor. Toate procesele sunt automatizate pentru ca la clienţi să ajungă doar fructe de aceeaşi greutate, mărime şi calitate.
Nu doar merele din Republica Moldova sunt îndrăgite de străini. Şi prunele din livezile autohtone câştigă tot mai mult teren pe piaţa internaţională.
În depozitele frigorifice din Republica Moldova se află aproximativ 225 de mii de tone de fructe care vor fi trimise la export în prima jumătate a lunii ianuarie, în general, în România şi ţările CSI.
Источник:
m.tvrmoldova.md