Articole

Industria îngrășămintelor realizează profituri record

Preț la îngrășăminte minerale - AgroExpert.md

În timp ce industria îngrășămintelor realizează profituri considerabile, costurile cu îngrășăminte consumă o mare parte din veniturile fermierilor.

Industria îngrășămintelor raportează profituri record la nivel mondial. Prețurile record aduc mulți bani în conturile producătorilor, deși costurile de producție sunt și ele foarte mari. Prețurile ridicate la gaz și energie au fost și motivul unei reduceri temporare a producției la unii producători de azot. Însă prețurile gazelor au scăzut recent din nou semnificativ, potrivit Agrimanet.ro.

După ce Yara și K + S înregistraseră deja profituri mari în aprilie, marii producători din America de Nord precum Nutrien Ltd, Mosaic Co și CF Industries raportează acum și ei profituri excepționale, deși trebuie să facă față unor costuri semnificativ mai mari. Dar, evident, prețurile la îngrășăminte au fost mult mai mari și au adus profituri considerabile. Pe lângă prețurile mari, marii producători beneficiază și de un alt fapt: și anume înlăturarea Rusiei și Belarusului ca mari furnizori de îngrășăminte cu azot și potasiu.

Concurența este doar moderat dezvoltată pe o piață dominată de câteva companii mari; este o concurență în mare măsură teatrală. Deci, spirala prețurilor poate urca și mai mult în sus.

Industria îngrășămintelor – o învingătoare a crizei

Observatorii pieței presupun că principalii producători nord-americani de îngrășăminte, cum ar fi Nutrien Ltd, Mosaic Co și CF Industries, vor beneficia masiv de pe urma sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului, al doilea și al treilea producător mondial de potasiu. Blocarea Rusiei ca unul dintre cei mai mari furnizori de azot, fosfat, uree și amoniac are, de asemenea, un impact masiv și oferă altor producători posibilitatea de a umple acest gol – la prețuri mai mari.

Prețurile îngrășămintelor la nivel mondial sunt la niveluri nemaivăzute de la cel puțin criza alimentară din 2008. În Europa, prețurile sunt și mai mari. Tendințele câștigurilor de la companiile europene de îngrășăminte au confirmat, de asemenea, acest lucru, producătorul german K+S AG și-a majorat veniturile de bază, estimate pentru întregul an, cu 40%.

Gigantul norvegian de îngrășăminte Yara International raportează, de asemenea, câștiguri mai mari decât se aștepta, în ciuda prețurilor ridicate la gaz și a închiderii fabricilor. În raportul său trimestrial, Yara spune: „Venitul net a fost de 947 milioane de dolari în primul trimestru, în creștere față de 14 milioane de dolari cu un an în urmă, reflectând în principal prețuri de vânzare mai mari (la îngrășăminte).

La mijlocul lunii aprilie, K+S Aktiengesellschaft a ridicat prognoza de profit pentru Grupul K+S pentru exercițiul financiar 2022 la 2,3 până la 2,6 miliarde EUR, după o prognoză anterioară de 1,6 până la 1,9 miliarde EUR și un profit de „doar ” 969 milioane.

Din păcate fermierii nu pot spune același lucru despre raportul lor de venituri și costuri.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку