Articole

Înghețurile târzii - amenințare pentru culturile pomicole din Republica Moldova

Pe parcursul mai multor nopți, în Republica Moldova au fost înregistrate temperaturi scăzute la suparafața solului de la - 1,0 până la - 10ºС. În acest context, am decis să aflăm opinia experților cu privire la starea plantațiilor și la dinamica posibilă, luând în considerare menținerea riscurilor înghețurilor târzii de primăvară.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fală susține că efectele negative asupra plantațiilor de pomi fructiferi sunt inevitabile, însă este prematur de a face prognoze exacte privind dinamica acestora.

„Cu sigurață ne așteaptă consecințe negative, dar nivelul de gravitate al acestora este dificil de estimat acum. Temperaturile negative nu permit să apreciem exact pierderile. Sigur în mare parte au fost afectate plantațiile de caise. De asemenea, vor fi afectate și plantațiile de cireș. Recolta poate fi redusă în proporție de peste 50%. Am monitorizat oscilațiile temperaturilor și solicităm crearea comisiilor în fiecare raion, care la nivel oficial să estimeze pierderile. Există o metodă întreagă de estimare a gradului de afectare. Mai este nevoie de timp pentru a analiza obiectiv situația și de a veni cu concluziile finale.”

Un alt expert susține că aceste înghețuri deja și-au lăsat amprente vizibile asupra stării culturilor pomicole. Toate au avut de suferit anumite consecințe, însă plantațiile de caise au fost afectate cel mai mult. Astfel, există un risc sporit de pierdere a recoltei.

 „Aceste zile am studiat și analizat efectele acestor înghețuri și sunt deja vizibile și consecințele. Plantațiile de caise au avut de suferit cel mai mult. Poate unele soiuri, mai puternice, au rezistat. La nord și la sud acestea au înghețat. Piersicul – în dependență de soi, sunt afectate în proporție de 50-60%. Cireșul – efectele sunt diverse în funcție de soi și zona de amplasare. Foarte puternic a suferit zona de centru, în jur de 60-70% de plantații au înghețat. Cea mai afectată este partea inferioară a coroanei. La plantațiile de păr urmărim cam aceeași tendință. Referitor la măr este prematur să estimăm consecințele. La soiurile precum Aldorado, Gala Must, care se află într-o fază mai târzie, poate să sufere floarea centrală. Deocamdată nu am realizat analize minuțioase, deoarece este dificil de a observa starea plantațiilor la moment. La prun rezistența este mai înaltă. Pomii care au înflorit pot rezista la -1...1,8ºС. În mare parte inflorescențele sunt închise și doar un mic procent poate fi afectat. Va fi posibil de precizat acest lucru peste câteva zile. Acum, pot spune ferm că recoltă de caise nu vom avea. Au rezistat mărul, prunul, vișinul și un anumit procent de cireș, iar restul din nefericire nu”, a afirmat conferențiar universitar în cadrul Departamentului Nr.1 a Facultății de Horticultură, UASM, Ananie Peșteanu.

O situație mai pozitivă urmărim la plantațiile de nuc. Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova (UAPCN), director tehnic Pepeniera Voinești, Oleg Tîrsînă afirmă că la moment nu există motive pentru griji, însă înghețurile pot afecta soiurile timpurii, îndeosebi dacă sunt situate la altitudini joase.

 „Nu cred că înghețurile o să afecteze foarte mult plantațiile, având în vedere că la cultura nucului vegetația încă nu a pornit, dar este posibil apariția unor probleme la soiurile timpurii amplasate în locurile joase, cu altitudine mai scăzută. Până acum nu am reușit să verificăm care este situația, dar nu cred că sunt probleme. În zilele următoare vom contacta nucicultorii și vom estima starea plantațiilor. Riscurile de îngheț sunt mult mai mari la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai. Pentru moment, nu sunt motive pentru griji.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!