Articole

Înmulțirea nucului prin semințe

Nucul se înmulțeste atât pe cale generativă (prin semințe), cât și pe cale vegetativă, adică prin altoire. În acest articol vom aborda mai mult problematica înmulțirii nucului prin semințe.

Nucul obținut din sămânță intră pe rod între 10 și 15 ani de la plantare, este mult mai longeviv, asigură o masă lemnoasă de bună calitate, în schimb, fructele sale sunt variabile ca formă și mărime. Dimpotrivă, nucii obținuți prin altoire intră pe rod la 7-10 ani de la plantare, sunt mai puțin longevivi, dar producția de nuci este omogenă și de calitate corespunzătoare soiului care s-a înmulțit.

Înmulțirea prin sămânță

Nucile destinate pentru înmulțirea pomilor prin sămânță trebuie să provină de la pomi sănătoși, cu producții mari și constante. Fructele trebuie să aibă greutatea medie de 10-15 grame, cu coaja netedă și subțire, miezul să constituie peste 48% din greutatea fructului și să se extragă ușor, întreg sau jumătăți, din coji.

Recoltarea nucilor pentru sămânță

Acest proces se face la maturitatea deplină, atunci când învelișul verde crapă și nucile încep să cadă din pom. Recoltarea, decojirea, uscarea, stratificarea și semănatul nucilor se face pe soiuri, evitându-se amestecurile. După îndepărtarea cojii verzi, nucile se spală prin scufundări repetate în bazine sau butoaie cu multă apă. Cu acest prilej se elimină toate fructele care plutesc la suprafață, acestea fiind seci, atacate de boli sau dăunători. După spălare, nucile se pun la uscat pe grătare suspendate, la umbră sau în șoproane, în straturi groase de 15-20 cm. Pentru sămânță se rețin numai nucile perfect sănătoase și cât mai omogene ca mărime și formă.

Păstrarea nucilor

Până la însămânțarea nucilor, care se efectuează toamna sau primăvara, acestea se păstrează în depozite speciale, în șoproane sau în camere răcoroase și aerisite, fie întinse în straturi, fie în saci de pânză sau lădițe perforate. În încăperi frigorifice, nucile se pot păstra la temperatura de 0-5 grade Celsius, timp de 2-3 ani, fără a-și pierde capacitatea germinativă. Nucile trebuie ferite de rozătoare, molii sau buburuze.

Stratificarea nucilor

Cele mai bune rezultate se obțin când însămânțarea are loc toamna. Dacă acest lucru nu este posibil, fructele se pun peste iarnă la stratificat. Practic, stratificarea nucilor începe cu 3 luni înainte de semănat, de regulă în a doua jumătate a lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, putându-se astfel asigura semănatul în prima jumătate a lunii martie.

Tehnica stratificării nucilor constă în următoarele operațiuni:

Se așează un strat de nisip spălat sau perlit amestecat cu rumeguș în raport de 1:1, în grosime de 3-4 cm, peste care se pune un strat de nuci, tratate în prealabil, prin prăfuire, cu fungicid până se ajunge la 5-6 rânduri. Umiditatea substratului folosit trebuie să se mențină la nivel de circa 30%, iar temperatura să fie cuprinsă între 0 si -5 grade Celsius.

Germinarea nucilor

Nucile care după perioada de stratificare nu au crăpat, se întind într-un strat subțire pe folii de polietilenă, se umectează și se expun la soare sau în camere încălzite 2-3 zile. În acest interval de timp, coaja fructelor sănătoase crapă și astfel se pot folosi la însămânțare.

În situația când majoritatea nucilor, după o perioadă de stratificare de 80-90 zile n-au încolțit, se poate forța germinarea prin expunerea lăzilor la soare 5-6 zile sau în camere încălzite la temperatura de 20-25 grade Celsius timp de 3-4 zile.

În cazuri excepționale, când nucile n-au fost stratificate în perioada optimă, ele se introduc în apă fierbinte la 55-60 grade Celsius, în butoaie, care se acoperă cu folie de polietilenă, se leagă ermetic și se lasă astfel timp de 3 zile, după care se pune altă apă fierbinte și se lasă așa încă 3 zile.

După aceea, nucile se scot, se stratifică în lăzi, în nisip umed. Se depozitează în camere încălzite la 24-26 grade Celsius pentru circa 2 săptămâni.

Câteva detalii despre plantarea puieților de nuc

Este important ca terenul să fie ferit de vânt și să aibă o textură mijlocie spre ușoară, sî fie lutos. Pregătirea terenului pentru semănat se face în perioada iulie-septembrie. După ce cultura premergătoare s-a recoltat, se nivelează, se adaugă gunoi de grajd circa 60 tone la hectar, 60 kg de fosfor la hectar și 40 kg de potasiu la hectar. Urmează desfundarea la 35-40 cm adâncime. Însămânțarea de toamna se execută în a doua jumătate a lunii octombrie. Nucile se seamănă în rânduri simple la 90 cm dinstanță între ele și 10-12 pe rând. Semănatul de primăvara se face în a doua jumătate a lunii martie, chiar și în aprilie, dacă primăvara este ploioasă.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: cultivaprofitabil.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!