Articole

Ion Maxim: «Ne confruntăm cu lipsă de comunicare, de informare și de respect unul față de altul»

An de an, apicultorii din țara noastră se confruntă cu sute de probleme, însă cea mai gravă, care poate duce la prăbușirea întregii afaceri, este stropirea culturilor agricole cu insecticide și pesticide care omoară albinile. Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Ion Maxim, a declarat că deși apicultorii tind să colaboreze cu agricultorii, aceștia, în cele mai dese cazuri, sunt neglijați și tratați cu indiferență.

,,O problemă severă, care persistă an de an este stropirea - otrăvirea albinelor. Prin stropirea culturilor agricole cu insecticide și pesticide se otrăvesc albinele lucrătoare. Acest lucru presupune o pierdere colosală, căci până albina tânără crește și devine lucrătoare, noi pierdem sezonul. Foarte bine îi înțelegem pe toți agricultorii care dețin culturi de câmp, livezi, că pe fiecare îl interesează ca propria roadă să fie mai multă și mai bună. Însă, nu trebuie să-i neglijăm pe vecini.”

Probabil dacă toți agricultorii ar cunoaște că albinele aduc nenumărate beneficii deosebite atât culturilor de câmp, cât și plantațiilor de pomi fructiferi, situația ar fi una mai pozitivă. Ion Maxim spune că unii agricultori foarte bine înțeleg acest lucru și chiar solicită ajutorul apicultorilor în timpul polenizării culturilor agricole.

,,Albina zboară din floare-n floare, fie că este cultură de cămp sau plantații de pomi fructiferi ea aduce un beneficiu de la 80-100% mai mult. Produsul final este mai omogen, are o formă frumosă și este de calitate. Sunt agricultori care înțeleg acest lucru și solicită ajutorul apicultorilor în timpul polenizării. Suntem bucuroși că, în fiecare an, se mărește numărul agricultorilor care înțeleg beneficiul albinelor și procură insecticide, pesticide pentru stropirea culturilor sale mai puțin dăunătoare pentru familiile de albine din grupa III-a și a IV-a. Cu unii avem parte de o colaborarea constructivă, productivă în teritoriu. Îi anunță pe apicultori privind stropirea culturilor, se consultă și apoi execută prelucrările, stropirile seara după ora 18:00. Este un mare avantaj pentru noi, căci nu trebuie să ținem albinele închise atât de mult timp. În fiecare an comunicăm tuturor despre acest lucru, îi rugăm să ne informeze. Sperăm ca să ajungă la urechile actorilor de pe piața agricolă!

Anul trecut, cele mai mari pagube din cauza produselor fitosanitare le-au avut 20 de apicultori din Regiunea Autonomă Găgăuzia. Aceștia au înregistrat pierderi de aproximativ 3 milioane de lei, după ce albinele ar fi murit din cauza pesticielor și insecticidelor cu care au fost stropite câmpurile de rapiță.

În privința serviciilor de polenizare situația la fel nu este destul de bună. Ion Maxim spune că deocamdată nici un agricultor nu a contactat ANARM pentru a solicita acest serviciu.

,,Apicultorii sunt gată să presteze servicii de polenizare, însă nici un agricultor nu a sunat la asociație să spună că are nevoie de polenizare. Din experiența apicultorilor din anii precedenți, la unele culturi ei merg cu frică. Orice livadă, plantație de cireș, prun, vișin are perioada sa de prelucrare. Se întâmplă cazuri când apicultorul este solicitat la polenizarea cireșului, dar în același timp, fermierul trebuie să prelucreze prunul. Ce de făcut în așa caz? Ori prestezi servicii de polenizare, ori închizi albina și pleci de acolo. Este un mare risc de a pierde albinele. Foarte mult depinde de agricultor. Ce fel de substanțe chimice utilizează, cât de nocive sunt acestea și de unde le procură, căci, de regulă, unii declară pe foaie că execută tratări cu un anumit preparat, dar în realitate aplică altul. Apicultorii din mai multe regiuni se plâng că le otrăvesc albinele. Ne confruntăm cu lipsă de comunicare, de informare și de respect unul față de altul. Cu toate că avem prevederile legale din Legea Nr.70 conform căreia atât apicultorii, cât și deținătorii de terenuri agricole trebuie să le respecte, acestea sunt ignorate.

Seceta - o problemă actuală, acută cu o influență națională. Toate sectorele agricole au de suferit pe urma vremii uscate, inclusiv și sectorul apicol, susține Ion Maxim. Toți copacii, plantele care înfloresc nu oferă polenul așteptat, iar înghețurile timpurii au afectat florile.

,,Dacă nu vor fi precipitații, plantele vor suferi, nu se va forma nectarul necesar, apoi și familiile vor avea de suferit. Este un proces în lanț în care toate organismele, elementele sunt interdependente. Este un circuit închis.”

O altă problemă, nu mai puțin semnificativă, cu care se confruntă apicultorii sunt tratările. Ion Maxim susține că aproximativ cu 5-10 ani în urmă, era suficient realizarea anumitor tratări la familiile de albine pentru a intra în iarnă și de a preîntâmpina apariția bolii Varroa care afectează extrem de mult dezvoltarea familiilor, iar acum este mai dificil combaterea acestei boli și pierderile cresc.

,,La momentul dat, Varroa se adaptează la toate tratamentele și rezistă. Dacă familiile de albine nu sunt tratate începând cu vară, iarna vor fi slăbite și în primăvară putem avea pierderi masive. Sunt cazuri unde au fost înregistrate pierderi în proporție de 50-60% anume din cauza acestei boli."

Conform ultimelor date de la ANSA, obținute după revizia de toamnă în luna noiembrie 2019, sunt 260 000 de familii de albine pe țară și 7 800 de apicultori înregistrați. Dacă pierderile anuale sunt de până la 20% - acest indicator se încadrează în normă, susține Ion Maxim.

,,Un detaliu în acest context este că nu toți apicultorii doresc să declare situația reală inspectorilor de la ANSA când aceștia vin la revizia de primăvară sau de toamnă. Ar fi bine să facă acest lucru, poate statul ar atrage atenția asupra sectorului apicol când ar vedea aceste pierderi. Consecințe grave ne pot aștepta după iernare. Deocamdată nu dispunem de date actuale privind rata mortalității albinelor după iernare, deoarece din cauza pandemiei revizia de primăvară nu s-a efectuat. Inspectorii ANSA nu pot merge în teren să verifice situația.

În Republica Moldova, anual se colectează în jur de 5-7 mii de tone de miere. Acum în stoc sunt aproximativ 2 mii de tone rămase de anul trecut. Mulți apicultori n-au vândut mierea deoarece prețul este foarte mic.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!