Alți 205 de exportatori moldoveni au obținut permisiunea de a exporta fructe și legume pe piața rusă. În urma mai multor negocieri cu autoritățile moldovene, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a decis să extindă lista exportatorilor.
Vestea bună a fost anunțată ieri, 30 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, la care a participat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju împreună cu directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vladislav Cotici și președintele Asociației producătorilor și exportatorilor ”Moldova-Fruct”, Vitalie Gorincioi.
,,Astăzi transmitem o noutate bună pentru producătorii și exportatorii de fructe din țara noastră. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a confirmat suplinirea listei agenților economici ce vor avea dreptul să exporte produse vegetale. Este un succes că lista a fost suplinită cu alte 205 companii. Astfel, total 334 de agenți economici îndeplinesc condițiile necesare pentru a exporta în Federația Rusă, produse de calitate. În prezent, în țară se află un alt grup de inspectori de la Rospotrebnadzor, care inspectează întreprinderile vinicole, după care își vor expune decizia”, a precizat ministrul Ion Perju.
Tot în cadrul conferinței ministrul a menționat că va depune maxim efort pentru a evitarea reexporturilor, căci condiția de bază a negocierilor a fost asigurarea producției autohtone.
,,ANSA este responsabilă de calitatea produselor exportate pe piața Federației Ruse. În capul mesei întotdeauna trebuie să fie siguranța alimentelor. Noi suntem responsabili de evitarea reexporturilor, pentru că solicitarea de bază a fost asigurarea unei producții de origine moldovenească și nu din altă parte”, a spus Ion Perju.
Președintele Asociației producătorilor și exportatorilor ”Moldova-Fruct”, Vitalie Gorincioi, a punctat că această extindere a listei va contribui la sporirea veniturilor fermierilor. Acum, acești exportatori din lista suplimentară vor putea optimiza plata impozitelor și creșterea prețurilor de vânzare. Ca urmare, probabil pentru ei, va crește atractivitatea exporturilor de fructe pe piața rusă.
,,Noi de nenumărate ori am înaintat lista, propunerea noastră. La bază era proprietatea întreprinderii cu producerea fructelor și legumelor, capacitățile de stocare și prelucrare a produselor și, evident, posibilitățile de producere unei producții calitative. Noi, producătorii suntem la strajă că să nu permitem reexportul. Noi primii semnalizăm că piața începe a juca. De aceea, ANSA poate fi încrezută că noi nu le vom permite să se odihnească, pentru că ei sunt la strajă de fapt, iar noi suntem responsabili ca să trimitem producția noastră autohtonă.”
Prezent la conferință, directorul general al ANSA, Vladislav Cotici, a menționat că decizia a fost aprobată după discuțiile recente care au avut loc în cadrul expoziţiei internaționale ,,International Green Week 2020” or. Berlin, Republica Federală Germania, unde părțile au discutat posibilitățile de a extinde lista existentă.
De asemenea, Vladislav Cotici a comunicat că, producția de origine vegetală ce va fi exportată în Federația Rusă trebuie să corespundă normelor fitosanitare ale Uniunii Euroasiatice și va fi însoțită de certificatul fitosanitar, eliberat de instituția pe care o reprezintă.
Conform datelor ANSA, în 2019, din Republica Moldova în Federația Rusă au fost exportate circa 253 mii tone de mere, 37 mii tone de prune, 8 mii tone de cireșe și 2,6 mii tone de cireșe, 4,3 mii tone de caise, mai mult de 1 mie tone de piersici.
Potrivit oficialilor, este permis exportul produselor de origine vegetală cu poziția tarifară 07, 0808, 0809 din Republica Moldova.
Menționăm că în perioada 12-24 august 2019, experții Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse au vizitat peste 500 de întreprinderi din Republica Moldova cu scopul de a verifica dacă are loc respectarea lanțului logistic la livrarea produselor moldovenești în Federația Rusă.
Dintre aceste, 205 au fost selectate în lista suplimentară. În total, această listă cuprinde 334 de întreprinderi, dintre care 189 sunt companii producătoare de fructe și 62 de întreprinderi cu ciclu complet de producere - cultivare și prelucrare post-recoltare (sortare, calibrare, ambalare, depozitare în depozite frigorifice, transport).