Articole

Lucrări de îngrijire a viței de vie în anul I de la plantare: primăvara, vara, iarna

Efectuarea la timp a tuturor lucrărilor necesare vițelor de vie aflate în primul an de la plantare este deosebit de importantă. Astfel, prin efectuarea lucrărilor se asigură: o dezvoltare armonioasă a lăstarilor, o formare rapidă a elementelor butucului, o protecție a plantelor la îngheț (obținerea de coarde bine maturate-lemnificate, mușuroirea butucilor la formele protejate si semiprotejate), o reducere a presiunii atacului de boli și dăunători (efectuarea la timp a stropirilor), o intrare cât mai rapidă pe rod și o plantație uniformă cu un număr maxim de plante la hectar.

Cele mai importante lucrări efectuate în primul an de la plantarea viței de vie (Primăvara, Vara, Toamna) sunt:

Pichetarea terenului și plantarea viței de vie la distanțele recomandate soiului și tipului arhitectonic de tăiere.

Palisarea lăstarilor (susținerea, legarea) in poziție verticală de tutore. Palisarea se efectuează prima dată când lăstarii ating 30 cm și a doua oară când aceștia ajung la 70 cm.

Plivitul lăstarilor în anul I de la plantare – se efectuează la conducerea semiînalta și înaltă,  în același timp cu palisatul (legatul). Această lucrare presupune păstrarea pe butuc doar a 2-3 lăstari cu creștere normală.

Cârnitul lăstarilor vițelor de vie aflate în anul I de la plantare se poate face în luna septembrie și are rolul de facilita o mai bună maturare a lemnului coardelor viței de vie pentru a rezista gerurilor din iarnă. Cârnitul lăstarilor vițelor de vie din anul I de la plantare se face pentru zona de vârf (cca. 15 cm).

Se efectuează tratamente cu fungicide în vegetație pentru combaterea principalelor boli foliare grave (mana viței de vie, făinarea viței de vie, etc.) și cu insecticide, acaricide – în cazul unor eventuale atacuri de dăunători periculoși. În cazul infestării solului cu viermi periculoși (viermi sârmă – Agriotes spp.; viermi albi – Melolontha melolontha) se vor efectua și tratamente la sol cu insecticide specifice. Toamna după intrarea în repaus vegetativ se vor face primele tratamente în uscat la vița de vie cu: Tratament 1). produs cupric (Champ 77 WG sau Triumf sau Zeamă Bordeleza) urmat la doua săptămâni de cel cu Tratament 2) ulei horticol (Toil) + insecticid (Mospilan).

Se efectuează lucrarea de copcit – în lunile iulie și august. Lucrarea presupune eliminarea rădăcinilor crescute din altoi, suprimarea lăstarilor apăruți din portaltoi, etc.

Completarea golurilor se va efectua în perioada de vară utilizând vițe de vie la ghiveci (acestea se pot planta și vara). Lucrarea este necesară pentru vițele de vie care din diverse motive nu s-au prins și au pierit.

Instalarea tuburilor transparente cu rol în protecția individuală a plantelor. Tuburile de protecție transparente se montează din anul I de la plantare, la vițele de vie cultivate neprotejat (nu se mușuroiesc cu pământ la baza). Acestea au rolul de a proteja butucul de: erbicide neselective-totale, atacul unor animale sălbatice (căprioare, iepuri, etc), daune cauzate de lucrări mecanice, etc. Este important de menționat faptul că aceste tuburi nu se instalează la vițele de vie cultivate protejat (prin mușuroire/acoperite cu pământ totală) sau semiprotejat (mușuroite / acoperite cu pământ la baza).

 

Irigarea viței de vie se va face în perioadele toride și secetoase din vară, utilizând preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat este de cca. 10 l apă/butuc. Odată cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie și fertilizarea viței de vie din anul I, prin administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

Lucrările solului:

Spargerea crustei mușuroaielor este o lucrare a solului manuală (cu sapa), executată în intervalul lunilor V-VI, aceasta se efectuează cu multă atenție pentru a nu afecta / tăia plantele sau lăstarii ce dau să răsară. Spargerea crustei are rolul de a facilita ieșirea lăstarilor viței la plantele protejate prin mușuroire. Lucrarea se execută/repetă de câte ori este nevoie, preferabil la 7-10 zile.

Primăvara după plantare, pe intervalele dintre rânduri, se efectuează arătura (mobilizarea adânca fără întoarcerea brazdei) la 14 cm și se nivelează imediat (pentru a preveni pierderea apei din sol).

Pe perioada sezonului de vegetație se pot face pe intervalul dintre rânduri circa 3-4 prașile superficiale (la adâncimea de 5-10 cm) mecanizate sau hipo: prașile cu freza. Pe rând, se vor efectua cca. 3 prașile manuale (cu sapa).

La vițele de vie protejate în toamnă (după intrarea în repaus vegetativ) vom efectua o arătura adânca (18-20 cm) cu întoarcerea brazdelor către rândurile de viță de vie (arătura în părți), arătura ce are rolul de a proteja butucul de îngheț (temperaturi < -15°C). Se vor proteja astfel 4-6  muguri bazali (ochi) prim mușuroire (acoperire cu pământ). Toamna, după intrarea în repaus vegetativ și efectuarea arăturii adânci în părți, se va proceda manual (cu sapa) la mușuroirea butucilor de viță de vie (4-6 mugurii bazali).

Источник: Horticultorul.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!