Articole

Lucrările pe care apicultorii le fac la începutul primăverii

Expert: Ион Максим

Martie, prima lună calendaristică de primăvară, se caracterizează printr-o vreme în curs de încălzire, dar deseori foarte schimbătoare. Din acest motiv, apicultorii trebuie să atragă o atenție sporită lucrărilor de primăvară, perioada tratamentelor și al zborului de curățire chiar dacă luna martie este destul de capricioasă și deseori ninge, iar temperatura scade sub 0ºC. Ce activități importante sunt necesare la începutul primăverii, vedeți din acest material.

Am decis să publicăm anumite recomandări oferite de experții din apicultură, din motiv că mai mulți apicultori, în special cei începători, ne-au adresat întrebarea ce fel de lucrări sunt necesare anume în luna martie. Ținând cont că ziua creşte până la a fi egală cu noaptea, iar condiţiile de climă fac posibilă apariţia primelor flori în special polenifere (ghiocei, brânduşe, viorele, urzicuţa, cornul, aninul, ulmul de câmp salcia căprească şi zălogul), toate contribuie la o bună stimulare a dezvoltării familiilor de albine.


Dezvoltarea coloniei de albine este dată de creşterea raportului de albine tinere în defavoarea celor bătrâne, creşterea puietului pe un număr tot mai mare de faguri în funcţie de prolificitatea mătcii şi a gradului de acoperire a fagurilor cu albină. În această lună, puterea familiilor diferă, dar în general le putem aprecia ca familii puternice pe acelea care au 7-8 intervale ocupate de albină, familii de putere medie cu 5-6 intervale, iar cele de putere mică sunt ocupate de albină pe 3-4 spaţii. În aceste condiţii consumul de miere creşte la 2,0 – 2,5 kg.

Prin urmare, în luna martie apicultorii trebuie să aibă în vedere următoarele activităţi:
– stimularea şi supravegherea zborului general de curăţire (în regiunile cu primăvară târzie).

Odată cu supravegherea zborului se notează toate stările anormale care există, prin aprecierea zborului la urdiniş, a semnelor de boală (fecale la urdiniş în cazul nosemozei, albine care se deplasează anormal în cazul acarienilor). Zborurile de curăţire intense şi energice le fac numai familiile puternice şi sănătoase care au o activitate normală şi o dezvoltare pe măsură. Abundenţa albinelor care au polen în coşuleţe şi vin la urdiniş denotă că în cuib există mult puiet.
– efectuarea reviziei sumare de primăvară.

Se face în zilele călduroase cu peste 13ºC, când se verifică prezenţa mătcii şi starea generală a familiilor de albine şi se execută o serie de lucrări pentru o bună dezvoltare a acestora: curăţirea fundurilor de stup, îndreptarea familiilor de albine orfane, unirea familiilor de albine slabe, completarea rezervelor de hrană la 6-8 kg pe o familie de albine, uscarea materialelor izolatoare, strâmtorarea cuiburilor la familiile slabe şi mijlocii pentru menţinerea căldurii;
– un control mai amănunţit (revizia de fond)

Aceasta poate fi facută numai dacă temperatura exterioară atinge 20ºC şi nu există vânt. Se apreciază cantitatea de puiet, hrană şi modul de repartizare, se constată prezenţa şi calitatea mătcii observând puietul de toate vârstele, se curăţă fundul stupului şi se strânge cuibul la ramele cu hrană si puiet acoperite de albină. Familiile de albine nu trebuie sa fie descoperite mai mult de 10 minute;
completarea proviziilor se poate face cu rame cu miere de la rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent;

Ţinând cont de faptul ca sunt necesare 40 de zile pentru a obţine o primă serie de albine culegătoare, în scopul intensificării creşterii de puiet pentru valorificarea culesurilor intense (rapiţă de toamnă, salcâm) se trece imediat ce timpul se încălzeşte la stimularea familiilor de albine cu sirop de zahăr 1:1, administrat la început în porţii de 0,15 – 0,25 litri în funcţie de puterea familiilor şi pe măsură ce timpul se încălzeşte la porţii de 0,3 – 0,5 litri/ familie la intervale de timp de 4-7 zile; pentru combaterea nosemozei, siropul poate fi preparat cu Protofil –17ml (o lingură de supă) /litru sirop.


Tot în scopul intensificării creşterii de puiet pot fi administrate turtele proteice cu aprox 10 -20% polen din propria stupină (recoltat de la familii sănătoase şi conservat corespunzător) mai ales începând cu a doua jumătate a lunii martie când zborul de curăţire nu mai poate fi periclitat din cauza timpului nefavorabil.

Alte măsuri la fel de necesare sunt :
- asigurarea apei la adăpător în care poate fi dizolvată o cantitate de 5g sare/litru apă;
- formarea de familii temporare şi ajutătoare cu mătci de la rezervă acolo unde este cazul;
- aplicarea tratamentelor necesare împotriva varoozei şi dacă e cazul (mortalităţi sau stări anormale fără cauză aparentă) se recoltează probe şi se trimit către analiză; instalarea unei familii de putere mijlocie pe cântarul de control;
- luarea de măsuri pentru preîntâmpinarea furtişagului;
- reaşezarea stupilor pentru a beneficia de căldura soarelui încă de dimineaţă, asigurându-se prin această măsură stimularea activităţii de cules şi de creştere a puietului.

Pentru mai multe detalii puteți accesa site-ul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Anarm.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!