Agricultorii din Ștefan Vodă și Căușeni care au suferit de pe urma grindinii și secetei cer Guvernului un șir de revendicări, în caz contrar aceștia vor organiza proteste în toată republica. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unei conferințe.
Mai mulți agricutori dar și consilieri din raionul Ștefan Vodă au declarat că grindina de la începutul lunii iulie a afectat o mare parte din culturile agricole. Aceștia susțin că estimările pagubelor efectuate de către Consiliul Raional sunt eronate, iar situația reală este dezastruoasă. Aceștia fac apel către deputatul din Parlament de pe circumscripția Ștefan Vodă, care trebuie să ia atitudine, să meargă în legilsativ cu un șir de legi pentru a le soluționa problemele agricultorilor.
„Grâul în Sud, Sud-Este este afectat, s-a uscat din cauza că nu au fost precipitații, iarna a fost după cum știți fără zăpadă, primăvara a început cu secetă puternică. Noi agricultorii suntem nemulțumiți la inacțiunile guvernului, premierul și ministrului Agriculturii care spun la Tv că totul e bine în acest domeniu, dar nu este adevărat. Este un dezastru total în agricultură. După grindina din 7 iulie au fost devastate peste 5 mii de hectare de terenuri cu vii și livezi, grâu, floarea soarelui, porumb. Pagubele au fost estimate la aproape 100 de milioane de lei numai în raionul Ștefan Vodă”, a menționat Andrei Dânga, consilier raional.
Seceta hidrologică care s-a instalată încă din 2019 face ravagii în zona de Sud și Centru al RM. 90% din suprafețele de grâu au fost totalmente distruse de calamitate, iar culturile de floarea soarelui și porumb au fost distruse de grindină. În acest sens agricultorii cer un șir de revendicări Guvernului:
1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud - Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.
2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.
3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.
4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate.
5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.