Articole

Marea Neagră – Regiune cu o pondere importantă în aprovizionarea mondială

Export cereale din bazinul Marii Negre - AgroExpert.md

Ucraina și Rusia sunt doi dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale și uleiuri vegetale. Exporturile din ambele țări s-au oprit de la începutul conflictului din 24 februarie, iar lumea se confruntă cu o posibilă penurie de alimente, furaje pentru animale și materii prime pentru biocombustibili.

Amploarea crizei ofertei va depinde în mare măsură de durata conflictului, de deteriorarea infrastructurii și de capacitatea lumii de a raționaliza cererea, scrie agrimanet.ro.

În ultimii ani, Ucraina și Rusia și-au consolidat pozițiile de lideri mondial în furnizarea de cereale și uleiuri vegetale, producția lor a crescut semnificativ.

Ucraina și Rusia, împreună, reprezintă 28,5% din exporturile mondiale de grâu în acest an de comercializare. Numai Ucraina era de așteptat să furnizeze 16,4% din exporturile mondiale de porumb în acest an de comercializare, pe baza datelor de la Departamentul Agriculturii al SUA (USDA).

Mai surprinzător încă, Ucraina și Rusia furnizează 78,5% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui.

Producția de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina

Producția de cereale și semințe oleaginoase din Rusia

Ponderea Ucrainei și Rusiei în exporturile de ulei de floarea-soarelui (2021-22)

Evoluția exporturilor de grâu ale Ucrainei

Perspective pentru anul de comercializare 2021-2022: o criză imediată a ofertei

Conflictul, în cazul în care ar dura încă câteva săptămâni sau mai mult, riscă să restrângă drastic oferta mondială de produse agricole cheie până la sfârșitul anului de comercializare. În timp ce unii cumpărători mari au stocuri suficiente pentru a rezista la reducerea imediată a ofertei, alții se pot trezi pe zero. Furnizorii alternativi ar putea, de asemenea, să intensifice transporturile pentru a compensa deficitul de la Marea Neagră, dar este sigur să compenseze întreaga cantitate pierdută, iar unele țări pot fi tentate să introducă cote pentru a menține piața internă. Pentru uleiul de floarea soarelui, lipsurile nu pot fi excluse înainte de sfârșitul anului de comercializare.

Ucraina are aproximativ 6 milioane tone de grâu, 16 milioane tone de porumb și 4 milioane tone de ulei de floarea-soarelui blocate, deoarece exportul a fost întrerupt din cauza suspendării operațiunilor în toate porturile ucrainene, în timp ce majoritatea exporturilor de orz ale țării au avut deja loc.

La momentul suspendării operațiunilor în toate porturile ucrainene, exporturile restante de grâu din Ucraina se situau la aproximativ 6 milioane de tone, după exporturile puternice de la începutul anului.

Deși operațiunile portuare rusești sunt încă posibile, este puțin probabil ca asigurătorii de transport maritim să acopere navele care se apropie de coasta rusă a Mării Negre, făcând exporturile de cereale neviabile pentru moment. La momentul redactării acestui articol, nu existau dovezi ale unor transporturi substanțiale din porturile Rusiei de la Marea Neagră de la izbucnirea conflictului. Rusia a avut aproape

8 milioane de t de grâu rămase la export, având în vedere cota stabilită pentru perioada cuprinsă între 15 februarie și sfârșitul anului de comercializare în iunie.

UE este posibil să nu poată exporta mai mult de 37 de milioane de tone pentru anul de comercializare, lăsând SUA și Argentina drept origini alternative pentru următoarele câteva săptămâni.

Printre cei mai mari importatori de grâu, cumpărătorul de stat algerian OAIC s-a angajat deja să cumpere 1,5 milioane de tone de grâu până la sfârșitul anului de comercializare, în timp ce GASC din Egipt a asigurat 500.000 de tone pentru aceeași perioadă, potrivit Agritel. Cumpărătorii nord-africani se uită deja la originile din Argentina și Franța.

Exporturile cumulate de grâu ale Ucrainei

Exporturile de grâu ale Rusiei

Exporturile cumulate de orz ale Ucrainei

 Evoluția exporturilor de porumb ale Ucrainei

SUA este al treilea înlocuitor evident pentru acești cumpărători, după UE și Argentina, dar prețul ar putea fi mult mai mare. Într-o licitație recentă, grâul francez a fost oferit la 429,22 USD/t  Egipt, în timp ce grâul american a fost oferit la 517 USD/t.

Australia exportă deja la capacitate maximă. În ianuarie 2022, țara a livrat 2,77 milioane t – cele mai mari exporturi lunare din ianuarie 2012.

Ucraina avea mai puțin de 500.000 de tone de orz de exportat până la sfârșitul lunii iunie, după un început puternic al exporturilor în acest an de comercializare, ceea ce atenuează efectul imediat asupra echilibrului dintre cerere și ofertă a pieței

Pierderea potențială a ofertei este și mai mare pe piața porumbului. Deși Rusia nu este unul dintre principalele exportatoare de porumb, Ucraina – al patrulea exportator din lume – își propusese o producție record de porumb în acest an. Anul de comercializare a porumbului începe în octombrie, așa că o parte mai mică din recolta de porumb a Ucrainei fusese deja expediată.

Exporturile de porumb au început, de asemenea, lent în octombrie, având în vedere întârzierile logistice, lăsând o mare parte din potențialul de export al țării restant la momentul începerii conflictului. Aproximativ jumătate din exporturile așteptate ale Ucrainei, sau 16,2 milioane de t, nu au fost încă livrate.

Recolta de porumb din Argentina abia începe, iar cea de-a doua recoltă de porumb din Brazilia, care este în mare parte orientată spre export, este de obicei recoltată între iunie și august.

UE ar putea simți lipsa porumbului ucrainian, în special Spania și Țările de Jos, care sunt cei mai mari importatori de porumb din bloc. În timp ce porumbul francez și românesc ar putea contribui temporar la compensarea deficitului imediat de aprovizionare, potențialul de creștere a exporturilor este limitat.

Exporturile cumulate de porumb ale Ucrainei

Exporturile cumulate de ulei de floarea soarelui ale Ucrainei

Evoluția exporturilor cumulate de ulei de floarea soarelui ale Ucrainei

O mare parte din exporturile de ulei de floarea soarelui, în cantitate de 6,65 milioane t, nu a fost încă realizată până la începutul conflictului.

Pe baza previziunilor de export ale Ucrainei, peste 4 milioane t sunt restante. Și, chiar dacă porturile s-ar redeschide în scurt timp în Ucraina, ar fi greu logistic să devină disponibile pe piață.

Pierderea exporturilor ucrainene de ulei de floarea-soarelui va fi greu de înlocuit pe termen scurt.

Turcia riscă deja o criză. UE este, de asemenea, un importator cheie al uleiului ucrainean.

Riscul penuriei de ulei de floarea soarelui vine pe fondul unui echilibru între cerere și ofertă deja precar pe piața globală a uleiului vegetal.

Producția de canola din Canada a fost puternic afectată de vreme, producătorii de ulei de palmier au fost, de asemenea, împiedicați de problemele de producție, iar o parte deloc neglijabilă este folosită ca materie primă pentru combustibil, dar și utilizată în sectorul hranei pentru animale.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!