Articole

Materialele de construcție se scumpesc

Prețurile la materialele de construcție cresc ca pe drojdii. În topul scumpirilor sunt articolele din metal și lemn, prețurile cărora s-au dublat și, potrivit experților, încă vor mai crește.

S-a majorat semnificativ și costul materialelor autohtone – cimentul, cărămizile și alte produse pentru reparație și construcție.

În consecință, urmează să ne așteptăm și la scumpirea locuințelor, susțin experții. Ministerul Economiei și Infrastructurii nu a comentat deocamdată situația.

La începutul anului prețul unui metru cub de lemn era în jur de 3 500 de lei, în martie s-a scumpit cu doua mii, iar acum ajunge să coste până la 7000 de lei. O situație similară se atestă și la articolele din metal.

Potrivit experților, această tendință este nu doar în țara noastră.

 „În Italia, România, în alte țări europene au crescut la 300%. La noi au crescut cu 100%, iar asta nu e limita – vor urma 150, 200 și 250, iar 300% vor merge .Se așteaptă creșteri suplimentare la toate materialele de construcție”, a spus Gheorghe Costandachi, expert economic.

A crescut prețul materialelor de construcție, vor crește și costurile de producție la imobiliare și, în consecință, ne așteptăm la un salt al prețurilor la locuințe, avertizează experții. Specialiștii recomandă implicarea statului în această ramură.

Gheorghe Costandachi, expert economic: „Pentru a echilibra costurile vor fi necesare cel puțin un miliard și jumătate – două miliarde de lei. Adică statul trebuie să găsească surse pentru acoperirea sau abandonarea anumitor proiecte”.

Iar prețurile pentru materialele de finisaj și produsele conexe, adezivi, chituri sau abrasive, au crescut în medie cu 15-30 la sută. Potrivit comercianților, materialele s-au scumpit la producătorii din străinătate și, respectiv, costurile pentru import s-au majorat.

„Containerul este din străinătate, de două ori e mai scumpă livrarea, dar și chiria a crescut”.

„De fapt, nu noi am ridicat prețurile, fabricile le-au ridicat. Prețul motorinei a crescut cu aproape trei lei. Dacă o mașină costa 1.600 de euro acum costă 2.200, plus fabricile au majorat costurile”.

„Se scumpește totul. Crește costul de producție, achiziția, vămuirea, livrarea, toate se scumpesc”.

Cumpărătorii sunt nemulțumiri de lanțul de scumpiri, iar mulți spun că vor fi nevoiți să renunțe la lucrările de reparație.

„Foarte scump. Cu salariile noastre, în special cu al meu, nu este deloc bine. Mulți bani … Am început o reparație, dar deja nu sunt bucuros că am început-o”.

În consecință, spun vânzătorii, odată cu majorarea tarifelor se răresc și cumpărătorii.

„Nu vin oameni deloc, de parcă toată lumea ar fi dispărut. Înainte era altfel. Acum nu este nimeni. Iarna, în ianuarie erau mai mulți, dar acum nu mai sunt cumpărători”.

„Dacă te plimbi prin piață, vezi că ea moare, totul este închis. Mulți pleacă, chiar și cei care aveau 5-6 buticuri, acum au rămas cu unul-două.”

Potrivit experților, o situație similară se atestă și în țările vecine, iar prețurile vor continua să crească.

Până la finele anului, majorarea va fi de încă cel puțin 10 la sută pentru toate tipurile de materiale de construcție.

Contactați pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii ne-au promis că vor veni cu un comentariu, dar în altă zi.

Se așteaptă creșteri suplimentare la toate materialele de construcție.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: stiri.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!