Articole

Mierea din Republica Moldova cucereşte noi pieţe

Mierea din Republica Moldova cucereşte noi pieţe. Doi producatori autohtoni au obţinut medalii de aur, argint şi bronz la prestigiosul concurs internaţional London Honey Awards 2020. Procesatorii, care sunt membri ai Asociaţiei Exportatorilor de Produse Apicole din R. Moldova, au trimis în competiţie cinci soiuri de miere, care s-au dovedit a fi pe placul juriului exigent.

Nicanor Negru se ocupă de această afacere dulce de mai bine de şase ani. A pornit de la 100 de stupi cu albine, ca acum să deţină peste 500. Antreprenorul spune că 95 la sută din producţie o exportă în UE. Anul acesta a decis să participe la concursul London Honey Awards 2020, unde a obţinut o medaţie de aur, două de argint şi una de bronz, pentru patru tipuri de miere expediate.

"Una dintre condiţii de participare la concurs a fost ca mierea să fie analizată la unul din laboratoarele acreditate, ce ţine de paramentrii ei de calitate. Acest concurs a constat în degustarea şi aprecierea probelor prin metoda oarbă de către mai mulţi experţi internaţionali din ţările europene astfel am reuşit să fim apreciaţi, este o onoare pentru noi", a spus Nicanor Negru, producător de miere.

Antreprenorul se poate lăuda cu o gamă largă de miere, pentru toate gusturile.

"La moment am reuşit ca să avem o colecţie de diferite tipuri de miere, toate care sunt produse în Republica Moldova, dintre ele fac parte mierea de lavandă, avem miere de rapiţă, miere de floarea soarelui, miere polifloră de mai, miere de hrişcă, miere de coreandru, renumita miere de tei, polifloră şi salcâm", a menționat producătorul.

Nicanor spune că mierea pe care o produce corespunde celor mai înalte exigenţe europene. 

"Parametrii de calitate pentru miere de la an la an sunt din ce în ce mai riguroşi. Deci normele de detecţie, chiar şi antibioticelor sunt practic minime sau trebuie să nu fie deloc detectibile. Iarăşi alţi parametri de calitate cum ar fi umeditatea miereii, conţinutul de polen, diastază, raportul fructoză – glucoză", a relatat Nicanor Negru.
În Republica Moldova sunt înregistraţi 22 de exportatori de miere. În 2019 s-au exportat 3.940 de tone de miere, din care 90 la sută în Uniunea Europeană. Preşedintele Asociaţia Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, dar şi directorul celei de-a doua companii care a luat medalie de argint la expoziţia London Honey Awards, spune că astfel de rezultate nu pot decât să îi bucure. 
"Noi am trimis doar miere polifloră fiindcă de aceasta este mai multă în Moldova, am trimis anume în starea cristalizată din care am vrea ca să fie consumată deoarece este mai benefică sănătăţii şi a fost apreciată cu medalie de argint", a menționat Vasile Dolghieru, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Produse Apicole din R. Moldova.
În Basarabia sunt 8.000 de apicultori care deţin peste 200 de mii de familii de albine. 
Источник: tvrmoldova.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!