Articole

Ministrul Ion PERJU participă la Conferința regională FAO pentru Europa

Pe parcursul a trei zile, o delegație a Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului condusă de ministrul Ion PERJU participă la cea de-a 32-a sesiune a Conferinței Regionale FAO pentru Europa.

Discuțiile din cadrul evenimentului sunt axate pe sistemele alimentare durabile și diete sănătoase în Europa și Asia Centrală, soluțiile pentru tineri, ocuparea forței de muncă și zonele rurale în curs de dezvoltare, analiza situației micilor fermieri, fermelor familiale și a tinerilor din mediul rural în agricultură, inclusiv revizuirea strategiilor care pot favoriza revitalizarea zonelor rurale din regiune.

În cadrul conferinței, ministrul Ion PERJU a mulțumit FAO pentru sprijinul continuu în dezvoltarea unui sistem alimentar național durabil prin expertiză oferită în producția agricolă, risipa alimentară și deșeuri.

„Anul acesta a fost foarte greu pentru sectorul agroalimentar din cauza focarului COVID-19 și a condițiilor climatice. Suntem recunoscători FAO pentru organizarea Conferinței regionale și pentru subiectele propuse care sunt relevante pentru regiune și pentru Moldova în special. Sistemul alimentar și consumul de alimente sănătoase au un rol important pentru întreaga populație din țara noastră. Datele statistice arătă că moldovenii au un consum echilibrat, format din fructe, legume și produse din carne. În continuare intenționăm să sporim producția agricolă în țară folosind cele mai moderne tehnologii, inclusiv, ecologice”, a subliniat ministrul Ion PERJU.

În suportul celor comunicate, oficialul a precizat că a fost majorat fondul național destinat subvențiilor agricole de la 53 milioane USD în 2018 la 71 milioane USD în anul curent, precizând că o parte importantă a subvențiilor este pentru a sprijini fermierii în vederea modernizării lanțurilor agroalimentare și realizarea unui sistem alimentar durabil. De asemenea, ministrul a specificat că Guvernul este îngrijorat de problema deșeurilor alimentare și pregătește un nouă regulament în acest domeniu, care va facilita accesul la alimente de calitate a celor cu venituri mici și de a reduce risipa alimentară.

În cadrul sesiunii a doua, s-a discutat despre proiectele FAO privind dezvoltarea comunității, ocuparea forței de muncă și dezvoltarea zonelor rurale, inclusiv, soluții pentru tineri, în acest sens.

Cu referire la subiect, ministrul Ion PERJU și-a exprimat aprecierea față de țările membre pentru concentrarea și realizarea activităților de susținere a tinerilor și dezvoltare rurală. A fost menționat despre reformele și politicile de dezvoltare rurală care sunt implementate cu succes în Republica Moldova pe baza inițiativelor locale și a implicării grupurilor de acțiune locală. De asemenea, a subliniat importanța lansării celui de-al III-lea apel de depunere a dosarelor de solicitare a subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, care ca duce nemijlocit la dezvoltarea durabilă a localităților rurale.

„Cu suportul FAO, au fost pregătite planuri de dezvoltare locală în 3 localități și am reușit să mobilizăm resurse finanțate de noi donatori pentru comunități. De asemenea, suntem interesați să aplicăm prevederile Declarației ONU privind agricultura în familie și să pregătim Planul de acțiune pentru sprijinul și dezvoltarea lor. Acest lucru ar spori dezvoltarea fermelor mici și capacitățile lor de producție și prelucrare”, a menționat ministrul.

În cadrul conferinței la subiectul privind rezultatele și prioritățile regionale ale Organizației, Seceratul de Stat al MADRM, Mihail MACHIDON a remarcat efortul FAO în continuarea activităților și suportului acordat țărilor membre din regiune chiar și în timpul acestei perioade complicate de pandemie. Cu suportul organizației am reușit să sprijinim dezvoltarea zonelor rurale, să implementăm tehnologii noi în producerea pomusoarelor și altor culturi agricole, să creștem exporturile cu produse agro-alimentare și nu în ultimul rând să grăbim implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă specifice agriculturii. Aceste performanțe au fost realizate în cadrul celor trei Inițiative Regionale la care Moldova este parte.

„Vom continua să sprijinim efortul Organizației în facilitarea comerțului și apropierea țărilor din regiune. Ne propunem, în continuare, să valorificăm și să protejăm resursele naturale, în special solul fertil care își pierde din productivitate în fiecare an din cauza practicilor agricole neprietenoase mediului. În acest sens, suntem recunoscători FAO de suportul acordat în evaluarea consecințelor secetei și în promovarea politicilor de gestionare durabilă a resurselor naturale”, a adăugat în intervenția sa, Secretarul de Stat.

Источник: gov.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!