Moldova, la coada clasamentului european în privința puterii de cumpărare a populației

Articole

Republica Moldova rămâne la coada clasamentului european al puterii de cumpărare. Cel puțin așa arată datele studiului GfK Purchasing Power Europe 2020.

Raportul realizat de compania internațională GFK, arată că, la nivel european, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este, în acest an, de 13.894 de euro, dar venitul net disponibil din cele 42 de ţări studiate variază semnificativ, scrie unimedia.

În acest sens, Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au cel mai mare venit net disponibil, în timp ce Kosovo, Republica Moldova şi Ucraina au cel mai mic venit.

Per ansamblu, locuitorii din Liechtenstein au puterea medie de cumpărare de 64.240 euro, de peste 37 de ori mai mare în comparaţie cu cea a ucrainenilor.

Următoarele ţări incluse în top sunt Elveţia şi Luxemburg, cu venituri nete/cap de locuitor de 41.998 de euro, respectiv de 34.119 euro.

La nivel general, europenii au la dispoziţie puţin sub 9,5 trilioane de euro, în 2020, iar puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor arată o scădere de aproape 5,3%, comparativ cu anul trecut, tendinţă care poate fi atribuită în principal răspândirii Covid-19 şi impactului economic rezultat, susţin realizatorii studiului.
Источник: Agroexpert
обратно к списку