Articole

Monitorizarea calității laptelui crud: Obiective și beneficii ale planului de acțiuni

Recent a fost aprobat un ordin comun al Ministerului Agriculturii (MADRM) și al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), potrivit căruia în Republica Moldova va fi introdusă monitorizarea calității laptelui crud în conformitate cu parametrii Uniunii Europene (UE).

Aceasta presupune un plan de acțiune pentru accesul pe piața UE a produselor lactate din Moldova, care a pornit în urma unui studiu al sectorului de lapte, realizat în cadrul proiectului “Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova”, implementat de Corporația Financiară Internatională (IFC) Banca Mondială, finanțat de Guvernul Suediei și Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate "Lapte". Carolina Linte, directorul executiv al asociației ne-a vorbit despre premisele realizării și importanța acestui plan.

,,IFC, împreună cu asociația a realizat un studiu al sectorului de lapte. Acesta a pornit de la faptul că sunt operatori din domeniul alimentar care doresc să-și extindă piața de desfacere și în special exportul de produse pe bază de lapte. Dacă vorbim despre înghețată, care conține lapte praf, frișcă sau unt, produsul dat cade sub incidența cerințelor de certificare pentru produsele lactate și anume regulamentul 605/2010 a UE. În baza acestui regulament, UE înaintează niște cerințe pentru certificarea produselor pe bază de lapte și produse lactate.”

În urma evaluării realizate de către experți, s-a determinat că există carențe în implementarea legislației europene și anume situația cu privire la pachetul igienic pentru produsele de origine animală.

,,Regulamentul 853/2004 cuprinde cerințe stricte față de igienă pentru produsele de origine animală. Acest regulament, sau Hotărârea Guvernului nr. 435, nu a fost implementat pe parcursul a 10 ani.”

Planul de acțiune presupune nu doar monitorizarea microbiologică a produselor de origine animală, dar și a rezidurilor de uz farmaceutic (antibiotice) și infrastructura calității. Documentul conține un set de măsuri care au drept scop corespunderea poduselor lactate moldovenești cu cerințele europene: introducerea unui cadru de reglementare, restabilirea și implementarea unui sistem de control al calității laptelui crud, introducerea standardelor europene în laboratoarele speciale.

Actualmente, Republica Moldova nu este prezentă în lista țărilor autorizate să exporte produse lactate în UE, însă un șir de companii moldovenești de procesare a produselor lactate și-au exprimat interesul de a exporta în UE, susține Carolina Linte.

,,Unul dintre membrii asociației, este exportator de produse de origine animală, precum înghețata. Acesta aduce un plus valoare pentru Republica Moldova creând peste 300 de locuri de muncă. El exportă în Orientul Mijlociu, însă își dorește foarte mult să diminuieze logistica în acest domeniu. Dacă noi vom pune în aplicare acest plan și vom obține acces pe piețele UE, el își va optimiza cheltuielile pentru logistică. Totodată, produsele noastre vor fi prezente și pe piața UE.”

Potrivit Carolinei Linte, implementarea planului de acțiuni va aduce un șir de schimbări pozitive pentru Republica Moldova. Acesta nu doar va facilita în mod nemijlocit activitatea operatorilor din domeniul alimentar, dar și întregul sistem de certificare a produselor de origine animală se va moderniza.

,,Vor fi atestate laboratoarele care sunt în subordinea ANSA. Ceea ce este o performanță pentru întregul sistem de certificare a produselor, în special de origine animală. Totodată, sectorul se va alinia la cerințele internaționale pentru producere, procesare și plasarea pe raft a produselor sigure. La produsele de origine animală important este trasabilitatea și siguranța alimentelor”, a conchis Carolina Linte.

Pentru obținerea accesului pe piața internă a Uniunii Europene pentru produsele lactate moldovenești sunt implicate mai multe instituții responsabile și anume, MADRM, care a dus până la bun sfârșit punerea în aplicare a acestui plan prin publicarea în Monitorul Oficial, ANSA, Centrul Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV), Asociația Fermierilor și Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate "Lapte".

De menționat că, pentru implementarea programului de monitorizare a calității laptelui crud, în conformitate cu parametrii UE, vor fi necesari aproximativ 5,28 milioane de lei: 2,5 milioane lei pentru acreditarea laboratorului de supraveghere a bolilor vitelor cornute mari și 1,67 milioane lei pentru echipamentul tehnic al acestora; 300 mii lei pentru crearea unui sistem logistic, inclusiv un mecanism de colectare, transportare și primire de mostre de către laboratoarele acreditate, 10 mii lei pentru instruirea producătorilor de lapte și șefilor punctelor de colectare a laptelui.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!