Articole

Ne așteaptă o scădere a exporturilor în acest an – opinia expertului

Băuturile alcoolice și cerealele sunt acele grupuri de mărfuri autohtone care vor suporta anul acesta o reducere mai importantă a vânzărilor la export, consideră economistul Veaceslav Ioniță.

Exporturile mărfurilor din Moldova, care practic au stagnat pe parcursul a doi ani, se pare că și-au atins ”pragul” de aproximativ 2,7 miliarde de dolari, pe care nu reușește nicidecum să-l depășească. Posibil, sau Moldova nu a avut potențialul necesar pentru a crește volumul exporturilor, fie că principalele noastre piețe de export nu fost pregătite să primească mărfuri de la noi într-un volum mai mare, însă ceea ce a salvat exporturile au fost companiile străine care și-au amplasat capacitățile de producție în țara noastră. După cum a menționat economistul Veaceslav Ioniță, cel mai probabil, exporturile moldovenești vor fi afectate în timpul apropiat de o scădere.

”Sper că această reducere nu va fi la fel de considerabilă ca în perioada crizelor precedente. Atunci, exporturile au scăzut cu 20% și chiar mai mult. Dacă acum căderea exporturilor va constitui 10-15%, acest lucru va fi acceptabil”, a declarat Ioniță.

Potrivit economistului, deocamdată nu există factori pentru o reducere mai accentuată a exporturilor. În afară de aceasta, companiile străine care activează în Moldova nu au anunțat despre o reducere a producției, dimpotrivă, acestea funcționează cu succes în continuare, asigurându-ne exporturi în valoare de 800 de milioane de dolari.

Într-o măsură mai mare, consideră Ioniță, scăderea exporturilor este așteptată în ramura vitivinicolă.

”Această ramură și așa a avut de suferit destul de mult. Dacă vom avea o scăderea a exporturilor de vin, atunci va fi vorba de câteva zeci de milioane de dolari. Pentru export în general, suma nu este mare, însă pentru ramură este ucigătoare”, consideră expertul.

Cel mai probabil, a subliniat Ioniță, Moldova va fi afectată și de o reducere a exporturilor de cereale. În ultimii ani am avut o creștere a acestui gen de export, însă tendința actuală, în contextul secetei, dar și pentru siguranța alimentară a țării, exportul de cereale ar putea fi restrâns considerabil sau chiar interzis.

Источник: sputnik.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!