Articole

Ne așteaptă scumpiri: Preţul grâului s-a majorat

Temperaturile anormale din iarnă, seceta de peste 7 luni şi îngheţurile din primăvară au afectat puternic grâul de toamnă. E motivul pentru care unii producători au majorat preţurile la grâne cu până la 15 procente. Şi făina s-a scumpit, iar asta va duce la creşterea preţului pâinii, susţin brutarii, care spun că preţurile actuale pot fi păstrate doar până la epuizarea stocurilor de materie primă din prezent. 

"Grâul e compromis practic la 70-80 de procente. Preţul normal ca să poată fermierii să activeze în continuare este de 3 lei 50- 3 lei 60 de bani. Ceea ce acum e mai ridicat preţul, da, faţă de toamnă e mai ridicat", a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi.

Pentru a nu avea pierderi, şi intermediarii au crescut adaosul comercial, până la 30 la sută. 

"Acum e în jur de 3 lei şi 80 trei lei 90, grâul mai bun în jur de patru lei. Făina autohtonă se vindea de la 5 lei şi 40 de bani, 5 lei 70, acum e în jur de 6 lei, 6,20. Şi cea de import, în funcţie de calitate, de la 6,50 s-a ridicat la 7 - 7 lei şi 50", a spus preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guțuleac.

Unii producători din domeniul panificaţiei nu exclud majorarea preţurilor după epuizarea stocurilor. 

"Este o componentă de preţ, din lanţul de preţuri care formează un produs de panificaţie sau de patiserie şi are un impact direct", a spus preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guțuleac.

Dacă statul ar intra în rezervele de grâne, situaţia s-ar normaliza, spun reprezentanţii industriei de panificaţie. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, nu a răspuns la apelurile noastre insistente. Responsabilul de serviciul cu presa, Ecaterina Grigorean, susţine că stocurile sunt suficiente pentru a asigura securitatea alimentară a ţării până la sfârşitul anului.

Anterior, atât premierul cât şi ministrul agriculturii spuneau că deocamdată nu sunt motive pentru majorarea preţului la pâine. Şi asta deoarece majoritatea întreprinderilor mari de panificație au contractat cantitatea necesară de materie primă la preţuri vechi. Toamna trecută, agricultorii moldoveni au semănat grâu pe o suprafaţă de peste 300 de mii de hectare.

 

Источник: publika.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!