Articole

O nouă ședință a Comitetului de Supraveghere al Proiectului GEF

Secretarul de Stat responsabil de domeniul dezvoltării regionale, Dorin Andros, a participat, miercuri, 15 aprilie 2020, la cea de-a treia ședință a Comitetului de Supraveghere al Proiectului GEF „Promovarea cooperării transfrontaliere și gestionarării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru”, organizată on-line.

Principalele subiecte discutate în cadrul ședinței au vizat analiza diagnostică transfrontalieră, statutul juridic al Planului strategic de acțiuni și modalitatea de aprobare al acestuia, precum și extinderea proiectului în contextul situației epidimiologice și restricțiilor în realizarea activităților planificate, inclusiv, colaborarea proiectului cu Organizația de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite (UNIDO) întru optimizarea realizării concursului ”Start up Eco-Nistru”.

Secretarul de Stat, Dorin Andros a mulțumit celor prezenți on-line pentru participarea la întâlnire și a precizat că obiectivul comun este protecția mediului, în special, a resurselor de apă din bazinul râului Nistru.

„Nistrul este cel mai mare din Republica Moldova, care asigură aproximativ 70% din necesarul de consum de apă și, prin urmare, este considerat o resursă strategică de apă necesară pentru asigurarea securității mediului și socio-economice a țării noastre. Activitatea socio-economică afectează calitatea și cantitatea apei Nistrului. S-a remarcat că în ultimele decenii, starea ecologică a râului Nistru s-a deteriorat semnificativ. Preocupările privind deteriorarea stării râului Nistru necesită o cercetare cuprinzătoare și evaluări ulterioare, care acoperă o gamă largă de probleme. Ținând cont de faptul că râul Nistru este transfrontalier, atingerea obiectivelor este posibilă numai ca urmare a cooperării dintre Republica Moldova și Ucraina, iar această cooperare este realizată, inclusiv, în cadrul proiectului. Vreau să acordăm o atenție deosebită susținerii activităților proiectului Comisiei privind utilizarea durabilă și protecția bazinului râului Nistru, al cărui scop este utilizarea echitabilă a resurselor de apă pe baza principiilor egalității suverane și a integrității teritoriale a statelor, inclusiv elaborarea de recomandări și dispoziții pentru protecția și dezvoltarea durabilă a bazinului râului Nistru. MADRM a susținut și va continua să sprijine activitățile inițiate în cadrul acestui proiect”, a subliniat în mesajul său, Dorin Andros.

Potrivit oficialului, rezultatele proiectului vor sta la baza elaborării ciclului II al Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru.

Proiectul își propune realizarea analizei detaliată a bazinului râului Nistru, subliniind problemele transfrontaliere, soluțiile pentru care vor fi prezentate în Planul strategic de acțiune. Proiectul GEF este implementat în Republica Moldova și Ucraina, începând din noiembrie 2017. Proiectul are mai multe direcții: elaborarea unei analize diagnostice transfrontaliere în conformitate cu cerințele Directivei-cadru europene pentru apă și, pe baza acesteia, elaborarea unui plan strategic de acțiune comun; elaborarea metodologiei de calcul a bilanțului apei pentru bazinul Nistru și sub-bazinele sale, ținând cont de schimbările climatice.

Dezvoltarea sistemului web de calcul al bilanțului apei; hidroenergetică și evaluarea impactului instalațiilor hidroenergetice asupra ecosistemelor, recomandări pentru un proiect actualizat a Regulilor de funcționare a Nodului Hidroenergetic Nistrean, precum și monitorizare, schimb de date, proiecte demonstrative.

Источник: madrm.gov.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!