Articole

Obiectivele strategiei „De la fermă la furculiță”

Pe lângă obiectivele pe termen lung, de reducere a îngrășămintelor chimice și a pesticidelor, Comisia Europeană are în vedere alte trei obiective majore în noua sa politică alimentară.

Cele trei noi obiective se referă la reducerea utilizării medicamentelor antimicrobiene pentru animalele de fermă, la creșterea suprafeței de teren a UE dedicată agriculturii ecologice și la reducerea obezității în rândul populației Uniunii Europene, conform unei versiuni a proiectului viitoarei strategii a Comisiei „De la Fermă la Furculiță” (Farm to Fork).

Reducerea utilizării pesticidelor „va fi o țintă obligatorie, cu o bază legală clară, care implică o revizuire a legilor UE existente, inclusiv indicatorul de risc armonizat stabilit în temeiul Directivei privind utilizarea durabilă”. Procentajul cu care vor fi reduse nu este încă specificat, dar luările de poziție repetate ale comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, oferă o imagine asupra intențiilor oficialilor europeni. Curtea de Conturi Europeană a publicat, recent, un raport în care a semnalat că indicatorii de risc actuali nu sunt adecvați, pentru că nu țin cont de cum, când și unde sunt utilizate pesticidele.

Pentru atingerea țintei de reducere a substanțelor chimice utilizate în agricultură, Comisia are în vedere să elaboreze o nouă propunere legislativă care va îmbunătăți punerea în aplicare a managementului integrat al dăunătorilor (aport scăzut de pesticide, folosind alternative nechimice).

Un plan pe cinci ani include sprijinul acordat fermierilor europeni pentru a dezvolta agricultura ecologică, precum și măsuri pentru promovarea fermelor organice existente, dar și stimularea practicilor durabile, precum agricultura de precizie, agroecologia și agrosilvicultura.

În privința atingerii obiectivului de reducere a obezității în Uniunea Europeană și a excesului de greutate până în anul 2030, executivul european va prezenta o propunere legislativă care vizează etichetarea nutrițională pe pachetele alimentare, va stabili profiluri nutriționale și indicarea originii pentru anumite produse alimentare.

Oficialii europeni declară că obiectivele Comisiei urmăresc o politică orientată către o alimentație sănătoasă, simultan cu reducerea impactului activităţilor din sectorul agricol asupra mediului. Problema este dacă finanțarea europeană va fi suficientă pentru atingerea țintelor executivului european și cum se vor implica guvernele naționale pentru susținerea acestor politici.

Источник: fermierinromania.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!