În prezent, Ucraina a majorat exportul de plante medicinale. Totodată, sunt în creștere și exporturile către Asia și Polonia. Numai în anul trecut, Ucraina a exportat 3,7 mii tone de plante medicinale pentru mai mult de 7 milioane de dolari. Una dintre plantele de interes pentru industria din Ucraina este şi păpădia. Cererea mondială, dar și suprafețele cu păpădie sunt în creștere, pentru aceasta fiind prevăzute circa 7 mii de hectare. Specialiştii din Ucraina au precizat că anual, se produc 3.500 de tone de frunze și 10 mii de tone de rădăcini de păpădie ceea ce însemnă circa 50 de milioane de dolari, iar produse prelucrate circa 400 de milioane de dolari.
Totodată, experţii în horticultură sunt convinşi că pe termen lung, cultivarea păpădiei poate deveni o afacere de perspectivă pentru Ucraina, datorită tehnologiei simple. Potrivit acestora, creșterea plantelor medicinale, în special a păpădiei medicinale pe suprafețe mici are un potențial destul de înalt.
Prețul materiei prime de păpădie medicinală uscată în Uniunea Europeană este de: pentru o frunză uscată – 1,5 – 1,9 euro/kg, pentru rădăcini uscate – 3 – 4 euro/kg, pentru flori uscate – 1,5 euro/kg.
Păpădia este folosită în industria farmaceutică, cosmetică, industria alimentară, în special în salate, ceai, cafea, gustări, vin din păpădie, cât și hrană pentru animale. Astfel, în comunicat se arată că pentru a atinge rentabilitatea de 121% este necesară o investiție minimă de 5100 euro dacă vorbim despre un 1 hectar.
Pentru a planta un 1 ha de păpădie este nevoie de circa 3 kg de semințe, care ajung să coste 50 euro/kg. În același timp, achiziționarea echipamentelor necesare pentru prelucrare vor costa circa 4.950 euro: o semănătoare manuală pentru legume – 150 euro, un cultivator – 600 euro, un excavator – 600 euro, un tractor 25 CP – 3000 euro, o mașină rotativă de tuns 1,3 – 500 euro, un plug – 100 euro.
Păpădia se seamănă la începutul primăverii sau în a treia decadă a lunii august, respectiv prima decadă a lunii septembrie. Frunzele proaspete sunt recoltate, la fel ca și legumele, primăvara, vara și toamna – până la 5 recolte, dacă este utilizată irigarea.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!